Caponata siciliana (caponata sycylijska) to warzywny gulasz rodem z południa Włoch. Jej składnikami są warzywa takie jak bakłażan, pomidory, cebula i seler. Wszystkie skąpane w oliwie i zaprawione octem balsamicznym. Do caponaty dodaje się niekiedy także orzechy, rodzynki i kapary. W niektórych lokalnych odmianach ma ona też w składzie: marchew, słodką, zieloną, czerwoną lub żółtą paprykę, oliwki i ziemniaki. Caponata może być serwowana jako danie główne albo podawana jako przystawka do dań rybnych i mięsnych.
Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Grillowany bakłażan lub bakłażan pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsami, innymi warzywami, chrupkim pieczywem oraz z serami. Ponieważ bakłażan jest warzywem dość neutralnym w smaku, przed przystąpieniem do opiekania warto nieco go przyprawić.Oprószony solą i pieprzem bakłażan odstawia się na kilka minut, a kiedy puści sok układa na ruszcie grilla. Pieczony bakłażan, dzięki temu staje się delikatny, aromatyczny i złocisty.

Leczo z bakłażanem

Leczo z bakłażanem

Rozgrzewające i sycące leczo z bakłażanem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pasuje zarówno do chrupkiego pieczywa, jak i wcześniej ugotowanego ryżu czy makaronu. Wzbogacając je cukinią i pomidorem zyskamy ciekawy, niebanalny smak. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych odmian bakłażana.

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Mięsisty bakłażan to warzywo, które z powodzeniem przygotować można na mnóstwo sposobów. Ciekawą jego odsłoną bez wątpienia są niewielkie przystawki, serwowane przed głównym posiłkiem. Na szczególną uwagę zasługują więc roladki z bakłażana zapiekane w piekarniku. Do ich nadzienia wykorzystać można mięso, warzywa, sery dowolnego gatunku czy suszone pomidory. Na szczególna uwagę zasługują roladki ze szpinakiem i fetą oraz roladki z mielonego mięsa - świetnie zasmakują i pięknie zaprezentują się na białych półmiskach naszych stołów.

Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany

Jednym ze sposobów na przygotowanie oberżyny jest jej zapiekanie. Warzywo to po doprawieniu staje się ciekawe w smaku i świetnie pasuje w daniach poddawanych wysokiej temperaturze. Wśród nich na największe uznanie zasługuję zapiekanka z bakłażana połączona z mięsem mielonym, pieczarkami, sosem pomidorowym oraz żółtym serem. Nienaganną popularnością cieszą się również wzbogacone suszonymi ziołami bakłażany zapiekane w piekarniku. W takiej postaci stają się składnikiem smacznych sałatek lub przekąsek.

Bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażan z mięsem mielonym to obowiązkowe letnie danie - genialnie smakuje na przyjęciu w gronie bliskich, ale doskonale urozmaica też codzienne menu. Zgrabnie prezentujący się bakłażan można komponować z mięsem na wiele sposobów. Dla wielbicieli takiego połączenia idealny okaże się bakłażan faszerowany mięsem mielonym, papryką, pomidorami i cebulą. Bakłażan nadziewany mięsem to również fantastyczny sposób na obiad  dla osób dbających o linię i uprawiających sport - niskokaloryczne warzywo połączone z chudym mięsem mielonym to najlepsza opcja na posiłek.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Pieczony, grillowany, smażony – zawsze smakuje znakomicie. Jedną z opcji jest bakłażan nadziewany mięsem mielonym. Ta propozycja świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Ta potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na obiad lub przystawkę na gorąco – sięgnij po przepisy na bakłażana nadziewanego mięsem – wołowym, wieprzowym lub drobiowym.

Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami

Masz ochotę na bakłażana nadziewanego w wersji wegetariańskiej? Wystarczy, że farsz mięsny zamienisz na ten z gotowanych lub konserwowych warzyw. Całość wystarczy połączyć z kaszą lub wybranym gęstym sosem. Świetnie do tego celu sprawdzi się beszamel. Bakłażana nadziewanego warzywami wystarczy zapiec w 180 st. C przez ok. 20-30 minut, by cieszyć się pysznym obiadem. Użyj do tej potrawy ulubione składniki i zachwyć się jego smakiem. Szczególnie, że całe danie zrobisz naprawdę błyskawicznie!

Polecane przepisy do kategorii Caponata

Caponata

Caponata

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

anecia04 anecia04
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

kołczu kołczu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 8 przepisów w kategorii Caponata

Caponata

Caponata

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

kołczu kołczu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zimna caponata

Zimna caponata

mz00ms mz00ms

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

anecia04 anecia04
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caponata

Caponata

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: