kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Caponata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu, lub podana na włoskich grzankach zwanych bruschettą.

Caponata

Składniki:

Caponata

 

 

Sposób przygotowania:

Caponata
Umyte bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy gruboziarnistą solą. Zostawiamy na pół godziny, a potem odsączamy. Kroimy cebulę w cienkie plasterki, czosnek miażdżymy. Pomidory parzymy przez kilka minut we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przecieramy przez sito (można ewentualnie zmiksować w robocie kuchennym). Oliwki bez pestek kroimy na spore kawałki, myjemy i kroimy selera w kosteczkę. Warzywa (oprócz bakłażanów) wrzucamy do rondla z niewielką ilością oliwy, dodajemy kapary i dusimy na średnim ogniu aż do uzyskania konsystencji dość gęstego sosu. Odsączone bakłażany przesmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do sosu i dusimy jeszcze przez 10 minut. Przed zdjęciem z ognia należy potrawę posolić do smaku i dodać odrobinę octu. Potrawę można podawać na gorąco i na zimno.