Bakłażan ma bardzo mało kalorii, mogą go jeść zatem osoby, które są na diecie. Bakłażan właściwie nazywa się psianka podłużna. Ogólnie przyjęta nazwa, którą posługujemy się na co co dzień, wynika ze zwyczaju i tradycji.
Bakłażan ma także wiele innych określeń, o których być może nie słyszeliście, a są to: bakman, gruszka miłosna oraz jajko krzewiaste. Które z nich Waszym zdaniem najtrafniej opisuje to warzywo?
Bakłażan w niektórych regionach uprawia się jako afrodyzjak, stąd zapewne wywodzi się jedna z jego nazw, czyli gruszka miłosna. 10 marca warzywo to w niektórych państwach obchodzi swoje święto. Mieszkańcy świętują, zajadając się przepysznym bakmanem.
Kilka słów o właściwościach bakłażana
Bakłażan jest warzywem, które dla naszego zdrowia jest niezwykle cenne. Znajdują się w nim witaminy i sole mineralne. Wśród witamin w jajku krzewiastym możemy odnaleźć: witaminę C, A (w znikomych ilościach) K, witaminy z grupy B, w tym bardzo ważną witaminę B6 oraz kwas foliowy.
W bakłażanie znajduje się także błonnik oraz przeciwutleniacze. Jeżeli z kolei mowa o pierwiastkach w bakłażanie znajdziemy wapń, magnez, miedź, mangan oraz potas.
To jajko krzewiaste poprawia naszą przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. To jeszcze nie wszystkie właściwości tego warzywa.
Zdjęcie: Fotolia
Bakman pomaga naszej wątrobie zwalczyć dolegliwości, podobnie zresztą jest z żołądkiem. Dieta bogata w bakłażana spowoduje, że na przyszłość zapobiegniemy reumatyzmowi. Bakłażan ma właściwości moczopędne, dzięki czemu wspomaga nasze nerki.
Warzywo to działa wykrztuśnie oraz pomaga w zwalczaniu bakterii i wirusów, poleca się zatem stosować go w różnego rodzaju infekcjach. Warzywo to działa rozluźniająco i rozkurczowo. Uczeni potwierdzają także przeciwnowotworowe działanie bakłażana.
Mimo tylu wspaniałych właściwości bakłażan to ciężkostrawne warzywo. Nie powinny go spożywać dzieci, osoby, które są chore na reumatyzm bądź mające problem z nerkami oraz kobiety w ciąży.
Jeżeli kupimy bakłażana na bazarku czy w sklepie, zwróćmy najpierw uwagę na to, czy jest świeży. Skórka bakmana powinna być jędrna, a miąższ twardy. Wybieraj te gruszki miłosne, które nie mają przebarwień, plam, a są błyszczące i lekko pachnące. Nie przechowuj ich w opakowaniu.
Zdjęcie: Fotolia
W rejonach śródziemnomorskich bakłażan zajmuje ważne miejsce w kuchni. Bez niego nie powstałoby wiele smacznych potraw. Bakmany można dusić, gotować, smażyć, grillować (to jedne z warzyw, które w sezonie grillowym sprawdzają się idealnie), faszerować, zapiekać oraz panierować.
Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele, a wszystko zależy od naszego gustu smakowego. Bakłażan może być podawany na ciepło lub na zimno. Z frytkami, ziemniakami, można przyrządzić z niego pyszną zupę ( lub zupę krem). Najlepiej smakuje podawany z czosnkiem, bazylią czy cebulą i mozzarellą.
Zastanawiasz się, co ciekawego możesz przyrządzić z bakłażana? Skorzystaj z naszych przepisów!
Katarzyna J. poleca bakłażana faszerowanego papryką. To idealna propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jej zdaniem faszerowane bakłażany są naprawdę pyszne.
IwonaDD przygotowała bakłażana faszerowanego makaronem w sosie pomidorowym. Trzeba przyznać, że to danie wygląda naprawdę apetycznie. Polecamy!
Bakłażan zapiekany z ryżem i kurczakiem to pomysł myszy75. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Ma naprawdę wyśmienity wygląd.
Lazanię z bakłażanem i serem przygotowała cris. To pyszne danie z płatów makaronu sprawdzi się jako popołudniowa przekąska.
Konczi przygotowała leczo z bakłażanem. Smakuje znakomicie. Jeżeli lubisz leczo, wypróbuj ten przepis!
Roladki z bakłażana poleca szpileczka. Było to jej pierwsze danie z bakłażanem, który już na stałe zagościł w jej kuchni. Roladki wyglądają
przepysznie.
Sałatka z bakłażanów, cebuli i pomidorów jest łatwa do zrobienia, szybka i smaczna. Przepis jest autorstwa Reniz. Polecamy wypróbować!
Może macie jeszcze inne pomysły na przyrządzenie bakłażana? Podzielcie się z nami!
Masz ochotę na pastę z bakłażana? >>>
Bakłażan ma także wiele innych określeń, o których być może nie słyszeliście, a są to: bakman, gruszka miłosna oraz jajko krzewiaste. Które z nich Waszym zdaniem najtrafniej opisuje to warzywo?
Bakłażan w niektórych regionach uprawia się jako afrodyzjak, stąd zapewne wywodzi się jedna z jego nazw, czyli gruszka miłosna. 10 marca warzywo to w niektórych państwach obchodzi swoje święto. Mieszkańcy świętują, zajadając się przepysznym bakmanem.
Kilka słów o właściwościach bakłażana
Bakłażan jest warzywem, które dla naszego zdrowia jest niezwykle cenne. Znajdują się w nim witaminy i sole mineralne. Wśród witamin w jajku krzewiastym możemy odnaleźć: witaminę C, A (w znikomych ilościach) K, witaminy z grupy B, w tym bardzo ważną witaminę B6 oraz kwas foliowy.
W bakłażanie znajduje się także błonnik oraz przeciwutleniacze. Jeżeli z kolei mowa o pierwiastkach w bakłażanie znajdziemy wapń, magnez, miedź, mangan oraz potas.
To jajko krzewiaste poprawia naszą przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. To jeszcze nie wszystkie właściwości tego warzywa.
Zdjęcie: Fotolia
Bakman pomaga naszej wątrobie zwalczyć dolegliwości, podobnie zresztą jest z żołądkiem. Dieta bogata w bakłażana spowoduje, że na przyszłość zapobiegniemy reumatyzmowi. Bakłażan ma właściwości moczopędne, dzięki czemu wspomaga nasze nerki.
Warzywo to działa wykrztuśnie oraz pomaga w zwalczaniu bakterii i wirusów, poleca się zatem stosować go w różnego rodzaju infekcjach. Warzywo to działa rozluźniająco i rozkurczowo. Uczeni potwierdzają także przeciwnowotworowe działanie bakłażana.
Mimo tylu wspaniałych właściwości bakłażan to ciężkostrawne warzywo. Nie powinny go spożywać dzieci, osoby, które są chore na reumatyzm bądź mające problem z nerkami oraz kobiety w ciąży.
Jeżeli kupimy bakłażana na bazarku czy w sklepie, zwróćmy najpierw uwagę na to, czy jest świeży. Skórka bakmana powinna być jędrna, a miąższ twardy. Wybieraj te gruszki miłosne, które nie mają przebarwień, plam, a są błyszczące i lekko pachnące. Nie przechowuj ich w opakowaniu.
Zdjęcie: Fotolia
W rejonach śródziemnomorskich bakłażan zajmuje ważne miejsce w kuchni. Bez niego nie powstałoby wiele smacznych potraw. Bakmany można dusić, gotować, smażyć, grillować (to jedne z warzyw, które w sezonie grillowym sprawdzają się idealnie), faszerować, zapiekać oraz panierować.
Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele, a wszystko zależy od naszego gustu smakowego. Bakłażan może być podawany na ciepło lub na zimno. Z frytkami, ziemniakami, można przyrządzić z niego pyszną zupę ( lub zupę krem). Najlepiej smakuje podawany z czosnkiem, bazylią czy cebulą i mozzarellą.
Zastanawiasz się, co ciekawego możesz przyrządzić z bakłażana? Skorzystaj z naszych przepisów!
Katarzyna J. poleca bakłażana faszerowanego papryką. To idealna propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jej zdaniem faszerowane bakłażany są naprawdę pyszne.
IwonaDD przygotowała bakłażana faszerowanego makaronem w sosie pomidorowym. Trzeba przyznać, że to danie wygląda naprawdę apetycznie. Polecamy!
Bakłażan zapiekany z ryżem i kurczakiem to pomysł myszy75. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Ma naprawdę wyśmienity wygląd.
Lazanię z bakłażanem i serem przygotowała cris. To pyszne danie z płatów makaronu sprawdzi się jako popołudniowa przekąska.
Konczi przygotowała leczo z bakłażanem. Smakuje znakomicie. Jeżeli lubisz leczo, wypróbuj ten przepis!
Roladki z bakłażana poleca szpileczka. Było to jej pierwsze danie z bakłażanem, który już na stałe zagościł w jej kuchni. Roladki wyglądają
przepysznie.
Sałatka z bakłażanów, cebuli i pomidorów jest łatwa do zrobienia, szybka i smaczna. Przepis jest autorstwa Reniz. Polecamy wypróbować!
Może macie jeszcze inne pomysły na przyrządzenie bakłażana? Podzielcie się z nami!
Masz ochotę na pastę z bakłażana? >>>
karola25
weronikaS