Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Caponata sycylijska potrawka z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą ze wszystkich stron i odstawić aż puszczą sok, następnie obetrzeć ręcznikiem papie

Caponata sycylijska potrawka z bakłażana

Składniki:

Caponata sycylijska potrawka z bakłażana

 

  • 2 bakłażany
  • 3 łodygi selera
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże pomidory)
  • 3 łyżki kaparów opłukanych z solanki
  • 14 drylowanych oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano albo kilka gałązek świeżego
  • ocet winny
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Caponata sycylijska potrawka z bakłażana
Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą ze wszystkich stron i odstawić aż puszczą sok, następnie obetrzeć ręcznikiem papierowym. Łodygi selera pozbawić włókien, pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. W rondlu rozgrzać oliwę podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, orzeszki piniowe. Gdy cebula się zeszkli włożyć seler i pomidory z puszki.



Świeże sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Gotować mieszając aż sos zgęstnieje.



W garnku do smażenia frytek rozgrzać olej (nie może się dymić). Musi być go tak dużo aby kostki bakłażana przykrywał w całości. Smażyć w głębokim tłuszczu bakłażany partiami na złoty kolor – nie mogą być surowe. Wyjęte odsączyć na sicie lub pergaminie spożywczym.



Sos pomidorowy doprawić oregano, octem winnym, cukrem, solą, pieprzem, dodać kapary. Zagotować. Zdjąć z ognia – połączyć z bakłażanem i oliwkami, wymieszać, odstawić aby się „przegryzło”.