Psianka podłużna, gruszka miłosna, oberżyna - nazw bakłażana jest sporo. Wszystkie jednak odnoszą się do tej samej rośliny, która jeszcze w XIV wieku posiadała wyłącznie trującą odmianę. Przywędrowała ona z Indii do Włoch, by później rozpowszechnić się nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Jak właściwie przygotować bakłażana do dalszej obróbki?
Jak przygotować bakłażana?
Zanim zabierzesz się do gotowania wykwintnych potraw z oberżyny, najpierw musisz to warzywo odpowiednio oporządzić. Wystarczy, że poświęcisz na to pół godziny, by móc cieszyć się pysznym bakłażanem bez cienia goryczki!
1. Przygotuj: bakłażany (liczba zależna od przepisu, do którego chcesz je użyć), ostry nóż, 1 cytrynę, sól, ręczniki papierowe, durszlak.
2. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj i osusz.
3. Bakłażany pokrój w grube plastry lub przetnij na połowy (jeśli mają trafić do faszerowania) a następnie skrop sokiem z cytryny. Całość oprósz sporą ilością soli i przełóż je na durszlak.
4. Po pół godzinie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i odłóż na papier do pieczenia. Ponownie skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały.
5. Tak przygotowane bakłażany możesz wykorzystać do dalszej obróbki - możesz je pokroić w kostkę lub pozostawić w plasterkach. Smacznego!
Fot. Fotolia
Smakowite patenty na oberżynę
Aromatyczna musaka, lekka baba ghanoush a może smakowite imam bayiladi? Pomysłów na gruszkę miłosną jest mnóstwo, a łączy je jedno - tego warzywa nie można spożywać na surowo, ponieważ swoje trujące związki traci dopiero po obróbce termicznej. Co zatem dobrego można z niego przygotować?
Zacznijmy od najbardziej tradycyjnych potraw - plastry bakłażana można upiec na grillu lub usmażyć na patelni - saute albo w panierce. Wstępnie grillowany bakłażan może następnie posłużyć do zrobienia roladek lub koreczków - wystarczy do środka dać nieco hummusu, suszonych pomidorów lub sera feta. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek lub do kanapek.
A może masz ochotę na pieczoną oberżynę? Wówczas masz kilka opcji do wyboru - możesz go upiec w całości, zrobić bakłażany faszerowane lub też pokroić w grube plastry. Przygotowane w ten sposób całe warzywo możesz potem wykorzystać do zrobienia baba ghanoush, czyli pasty warzywnej z dodatkiem tahini i aromatycznych ziół. Z kolei do bakłażanów faszerowanych możesz wykorzystać rozmaite farsze - mięsne, warzywne czy tez te na bazie kaszy lub ryżu.
Fot. Fotolia
Bakłażan to również świetna baza do różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Oprócz tradycyjnej greckiej musaki, podobnej w konstrukcji do włoskiej lazanii (po prostu makaron zastępuje się bakłażanem), można go wykorzystać także do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych, podnosząc ich wartość odżywczą. Dlaczego? Ponieważ bakłażan oprócz tego, że jest znany z niskiej kaloryczności, posiada również sporo właściwości prozdrowotnych, w tym spore ilości potasu i fosforu.
Nie da się ukryć, iż to warzywo jest świetnym elementem przystawek, zup i dań głównych. Jeśli do tej pory nie udało Ci się skosztować kawioru z bakłażana lub jagnięciny z pieczoną oberżyną, koniecznie nadrób te braki! Podobnie zresztą jest z zupą z bakłażanów - takie danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi oberżyn!
Co ciekawe - psiankę można wykorzystać również do deserów. Wystarczy, że pokrojonego w kawałki bakłażana podsmażymy na patelni razem z cukrem. Często do takich słodkości wykorzystuje się także cukinię - nie da się bowiem ukryć, że oba warzywa świetnie się ze sobą komponują, nie tylko w deserach, lecz także daniach wytrawnych.
W jaki sposób najczęściej przyrządzacie bakłażana - wolicie proste grillowanie plasterków czy też wykorzystujecie go do bardziej wyrafinowanych dań? Podzielcie się swoimi przepisami i pamiętajcie, że za ich dodawanie otrzymujecie dodatkowe wirtuale, które można wymienić na nagrody!
Jak przygotować bakłażana?
Zanim zabierzesz się do gotowania wykwintnych potraw z oberżyny, najpierw musisz to warzywo odpowiednio oporządzić. Wystarczy, że poświęcisz na to pół godziny, by móc cieszyć się pysznym bakłażanem bez cienia goryczki!
1. Przygotuj: bakłażany (liczba zależna od przepisu, do którego chcesz je użyć), ostry nóż, 1 cytrynę, sól, ręczniki papierowe, durszlak.
2. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj i osusz.
3. Bakłażany pokrój w grube plastry lub przetnij na połowy (jeśli mają trafić do faszerowania) a następnie skrop sokiem z cytryny. Całość oprósz sporą ilością soli i przełóż je na durszlak.
4. Po pół godzinie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i odłóż na papier do pieczenia. Ponownie skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały.
5. Tak przygotowane bakłażany możesz wykorzystać do dalszej obróbki - możesz je pokroić w kostkę lub pozostawić w plasterkach. Smacznego!
Fot. Fotolia
Smakowite patenty na oberżynę
Aromatyczna musaka, lekka baba ghanoush a może smakowite imam bayiladi? Pomysłów na gruszkę miłosną jest mnóstwo, a łączy je jedno - tego warzywa nie można spożywać na surowo, ponieważ swoje trujące związki traci dopiero po obróbce termicznej. Co zatem dobrego można z niego przygotować?
Zacznijmy od najbardziej tradycyjnych potraw - plastry bakłażana można upiec na grillu lub usmażyć na patelni - saute albo w panierce. Wstępnie grillowany bakłażan może następnie posłużyć do zrobienia roladek lub koreczków - wystarczy do środka dać nieco hummusu, suszonych pomidorów lub sera feta. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek lub do kanapek.
A może masz ochotę na pieczoną oberżynę? Wówczas masz kilka opcji do wyboru - możesz go upiec w całości, zrobić bakłażany faszerowane lub też pokroić w grube plastry. Przygotowane w ten sposób całe warzywo możesz potem wykorzystać do zrobienia baba ghanoush, czyli pasty warzywnej z dodatkiem tahini i aromatycznych ziół. Z kolei do bakłażanów faszerowanych możesz wykorzystać rozmaite farsze - mięsne, warzywne czy tez te na bazie kaszy lub ryżu.
Fot. Fotolia
Bakłażan to również świetna baza do różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Oprócz tradycyjnej greckiej musaki, podobnej w konstrukcji do włoskiej lazanii (po prostu makaron zastępuje się bakłażanem), można go wykorzystać także do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych, podnosząc ich wartość odżywczą. Dlaczego? Ponieważ bakłażan oprócz tego, że jest znany z niskiej kaloryczności, posiada również sporo właściwości prozdrowotnych, w tym spore ilości potasu i fosforu.
Nie da się ukryć, iż to warzywo jest świetnym elementem przystawek, zup i dań głównych. Jeśli do tej pory nie udało Ci się skosztować kawioru z bakłażana lub jagnięciny z pieczoną oberżyną, koniecznie nadrób te braki! Podobnie zresztą jest z zupą z bakłażanów - takie danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi oberżyn!
Co ciekawe - psiankę można wykorzystać również do deserów. Wystarczy, że pokrojonego w kawałki bakłażana podsmażymy na patelni razem z cukrem. Często do takich słodkości wykorzystuje się także cukinię - nie da się bowiem ukryć, że oba warzywa świetnie się ze sobą komponują, nie tylko w deserach, lecz także daniach wytrawnych.
W jaki sposób najczęściej przyrządzacie bakłażana - wolicie proste grillowanie plasterków czy też wykorzystujecie go do bardziej wyrafinowanych dań? Podzielcie się swoimi przepisami i pamiętajcie, że za ich dodawanie otrzymujecie dodatkowe wirtuale, które można wymienić na nagrody!