anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Caponata

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kuchnia sródziemnomorska nie wymaga wyszukanych składników, a jej bogactwo tkwi w dojrzewających w słońcu warzywach.

Caponata

Składniki:

Caponata

 

  • cukinia
  • papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorków daktylowych czerwonych
  • liście natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • opcjonalnie pesto domowej roboty z pietruszki (rewelacyjny dodatek!)
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Caponata
- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki cukinię, oraz paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. - Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry pomidorki daktylowe razem z ich sokiem, dodajemy oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki natki, gasimy płomień.