Brownie to czekoladowe ciasto o intensywnym smaku. Wypiek powinien być wilgotny w środku i dość ciężki. Główne składniki na klasyczne amerykańskie brownie to rozpuszczona gorzka czekolada, masło i jajka. Można dodać również pokruszone orzechy lub bakalie. Ciasto brownie doczekało się wielu wersji odbiegających od tradycyjnego przepisu. Jest to na przykład brownie z kremem, kakao, gruszkami, bananami, a nawet wegańskie brownie z fasoli.
Murzynek

Murzynek

Receptura na murzynka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Niegdyś było to tradycyjne ciasto zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Murzynek jest ciastem wilgotnym, czekoladowym, do którego warto dodać orzechów włoskich. Sekretem pysznego murzynka jest dokładnie trzymanie się receptury oraz długotrwałe staranne ucieranie wszystkich składników, które należy dodawać stopniowo, małymi porcjami. Ciasto można wykonać z dodatkiem dżemu, powideł oraz owoców, zwłaszcza wiśni.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Tradycyjne ciasto czekoladowe to mocno kakaowy deser. Placek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, cukru, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mleka, oleju i szczypty soli. Do zmiksowanych składników wlewa się wrzącą wodę i masę przedkłada się do wysmarowanej margaryną blachy do pieczenia. Ciasto powinno być rzadkie. Po upieczeniu placek można przełożyć wiśniami, konfiturą, musem czekoladowym lub kremem. Ciasto polewa się roztopioną czekoladą lub posypuje cukrem pudrem.