Murzynek to bardzo popularne ciasto. Jego czekoladowy smak zna chyba każdy. Bardzo łatwy w wykonaniu. Powstaje błyskawicznie, a smakuje rewelacyjnie. Jego tradycyjną wersję można nieco wzbogacić sezonowymi owocami i słodkim dżemem. Taki murzynek to doskonały pomysł na szybki i słodki deser!
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki dżemu jagodowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli
- ulubione owoce
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Żółtka, cukier oraz margarynę utrzeć na puszysta masę.
2. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Partiami dodawać mąkę i mleko.
3. Dodać kakao i dżem jagodowy. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 26-28 cm. Piec w 180 stopniach przez 40-45minut.
5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuść na małym ogniu w rondelku lub na patelni. Ciepłą polewą polej górę ciasta. Po kilku minutach udekoruj ulubionymi owocami.
Zdjęcie oraz przepis zozolek
misiab1
Zachęcona, dziś spróbuję powielić ten przepis.
zbysiowa
Jagoda.L