Jak upiec murzynka?

  • 1

Do upieczenia murzynka wystarczy kilka składników-mąka, masło, cukier, kakao, jajka i proszek do pieczenia. Do tego chwila czasu i trochę dobrych chęci. Choćby przygotowywała go osoba, która nigdy nie upiekła żadnego ciasta to on i tak się uda.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec murzynka?
fot. Fotolia
Murzynek to takie uniwersalne ciasto, po które sięgamy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a mamy niewiele składników. To czego potrzebujemy do jego przyrządzenia na pewno znajdzie się w każdym domu. O dziwo tak proste ciasto smakuje wręcz wyśmienicie. Jest czekoladowe, mocno wilgotne i delikatne.

Składniki potrzebne do przygotowania murzynka

Do przygotowania murzynka nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczą:
  • 1 ½  szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Są to składniki podstawowe, wyjdzie z nich pyszne ciasto, jednak możemy nasz wypiek nieco wzbogacić dodając według uznania:
  • kilka kropli ulubionego aromatu,
  • garść posiekanych suszonych owoców lub orzechów,
  • kilka łyżek domowych powideł lub dżemu.
Jak upiec murzynka?
  • Masło, cukier, mleko i kakao wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Pół szklanki masy odlewamy, studzimy.
  • W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i większą cześć masy kakaowej. Całość  miksujemy i powoli dodajemy żółtka oddzielone wcześniej od białek.
  • Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50-70 minut.
  • Po tym czasie polewamy ciasto pozostawioną masą czekoladową i gotowe.
Z czym podajemy murzynka?

Murzynka możemy podać samodzielnie lub wzbogacić je dodatkami na talerzu. Świetnie będzie smakował z gałką lodów, kleksem bitej śmietany, świeżymi owocami, czy frużeliną owocową. Gotowe ciasto możemy również przekroić i posmarować ulubioną masą do ciast.