Murzynek to takie uniwersalne ciasto, po które sięgamy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a mamy niewiele składników. To czego potrzebujemy do jego przyrządzenia na pewno znajdzie się w każdym domu. O dziwo tak proste ciasto smakuje wręcz wyśmienicie. Jest czekoladowe, mocno wilgotne i delikatne.
Składniki potrzebne do przygotowania murzynka
Do przygotowania murzynka nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczą:
Murzynka możemy podać samodzielnie lub wzbogacić je dodatkami na talerzu. Świetnie będzie smakował z gałką lodów, kleksem bitej śmietany, świeżymi owocami, czy frużeliną owocową. Gotowe ciasto możemy również przekroić i posmarować ulubioną masą do ciast.
Składniki potrzebne do przygotowania murzynka
Do przygotowania murzynka nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczą:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ulubionego aromatu,
- garść posiekanych suszonych owoców lub orzechów,
- kilka łyżek domowych powideł lub dżemu.
- Masło, cukier, mleko i kakao wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Pół szklanki masy odlewamy, studzimy.
- W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i większą cześć masy kakaowej. Całość miksujemy i powoli dodajemy żółtka oddzielone wcześniej od białek.
- Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50-70 minut.
- Po tym czasie polewamy ciasto pozostawioną masą czekoladową i gotowe.
Murzynka możemy podać samodzielnie lub wzbogacić je dodatkami na talerzu. Świetnie będzie smakował z gałką lodów, kleksem bitej śmietany, świeżymi owocami, czy frużeliną owocową. Gotowe ciasto możemy również przekroić i posmarować ulubioną masą do ciast.
SylaUla