Pieczony kurczak w pomarańczach to pomysł na przyrządzenie mięsa z chrupiącą skórką o intensywnym miodowo-pomarańczowym aromacie. Drób należy zamarynować w miodzie, sosie sojowym, soku z cytryny oraz pomarańczy, czosnku i tymianku. Kurczaka w całości przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku, polewając sosem, który wydzieli się w czasie pieczenia. Piersi z kurczaka można przyrządzić z owocową zalewą. Po usmażeniu mięsa zalewa się je sosem z soku pomarańczowego, imbiru, czosnku, kurkumy, octu ryżowego i białego pieprzu.
Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe piecze się się z dodatkiem zblendowanych lub rozdrobnionych w malakserze pomarańczy. Najlepiej razem ze skórką. Ważne jest, by przed rozdrobnieniem owoców usunąć z ich wnętrza pestki. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy przyrządza się z ugotowanych w wodzie z cukrem cytrusów. Ciasto pomarańczowe można też przygotować jedynie z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej. Tego typu wypiek jest bardzo aromatyczny i doskonale smakuje z kremem śmietankowym lub cynamonem.

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa to rodzaj szybkiego i łatwego do przygotowania ciasta owocowego. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, masła, śmietany oraz jajek. Do tych składników dodawana jest utarta skórka ze sparzonej pomarańczy. Najbardziej popularna jest tarta pomarańczowa z bezą. Do ciasta można również dodać czekoladę, budyń, ser mascarpone lub ricottę. Tarta może być serwowana na wielkanocnym stole lub przyjęciu. Idealnie sprawdza się także w czasie letnich upałów.

Konfitura z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy

Świeży imbir to wspaniały dodatek do konfitury z pomarańczy. Można obrać go ze skórki łyżką, a następnie zetrzeć na tarce i dodać na głęboką patelnię podczas smażenia przetworów. Zamiast tradycyjnego słodzenia pomarańczy warto wypróbować miód, stewię bądź ksylitol – zdrowsze zamienniki cukru. Konfitura z pomarańczy jest lekko kwaśna i doskonale kontrastuje ze smakiem bardzo słodkich ciast. Jest pyszna również jako dodatek do herbaty, a nawet dip do zimnych wędlin lub deski serów.

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa to aromatyczne ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki z pomarańczy. Babkę z pomarańczami przyrządza się na oleju, z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny. Można dodać też kilka łyżek jogurtu, dzięki czemu wypiek będzie puszysty i wilgotny. Babka pomarańczowa zachwyca bogatym, cytrusowym aromatem i wyrazistym kolorem. Przed podaniem można ją dodatkowo polać lukrem.

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Można ją przyrządzić w różnych wariantach: znana jest kaczka z pomarańczami pieczona w całości, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym i udka kacze w pomarańczach. Podstawowy przepis można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak jabłka, miód, żurawina i imbir. Ciekawym pomysłem jest także upieczenie kaczki w cydrze, który doskonale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcza jest jednym z najchętniej wybieranych cytrusów na rynku, ponieważ zawiera dużo witaminy C, B, a także błonnika pokarmowego. Sok pomarańczowy z lodem to najpopularniejszy napój. Pomarańcze można jeść na surowo lub łączyć z różnymi składnikami, w tym innymi owocami, przygotowując sałatki owocowe. Cytrusy można podać jako dodatek do mięs (kaczki, kurczaka) lub owoców morza. Z pomarańczy robi się również pyszne smoothie, lody oraz ciasta.

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też też duża dawka składników odżywczych dla organizmu. Pomarańcza jest bogata w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oraz beta-karoten zapobiegający nowotworom i występowaniu zmarszczek. Dzienna dawka to jedna szklanka soku pomarańczowego. Jeśli jednak chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru.

Polecane przepisy do kategorii Kurczak w pomarańczach