Pomarańcza od dziesiątek lat była symbolem radości i niewinności, kojarzy nam się głównie ze świętami, ale dostępna jest w naszym kraju przez cały rok. Dawniej pomarańcze były bardzo trudno dostępne teraz są w zasięgu ręki dla wszystkich i wszędzie. Warto je spożywać i wiedzieć dlaczego są takie cenne.
Pomarańcza to owoc cytrusowy, jeden z najbardziej trwałych, którego zastosowanie możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale także w wielu innych dziedzinach. Warto pamiętać, że z pomarańczy można wykorzystać nie tylko miąższ ale również i skórkę, która będzie wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.
Ważne! Przed wykorzystaniem skórki trzeba ją dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie – często jest spryskana substancjami chemicznymi. Do przygotowania skórki, która posłuży później jako dodatek, należy naszykować:
1 kg skórki zdjętej z pomarańczy
750g cukru
1 cytrynę
Wykonanie:
Pomarańczowe skórki trzeba zalać wodą w miseczce i moczyć około 24 godziny. Następnie przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 7 minut, dokładnie odcedzić i pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać około 1 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i ugotować syrop, następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę z pomarańczy, gotować na małym ogniu około godziny często mieszając. Gotową skórkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Pomarańcze zawierają mnóstwo witamin i wspaniałych wartości odżywczych – bardzo dużo witaminy C, wiele witamin z grupy B oraz beta-karoten. Posiadają właściwości uspokajające i jednocześnie są źródłem błonnika. Zjadane codziennie pomagają oczyścić organizm z toksyn, regulują ciśnienie krwi, działają antybakteryjnie i antyrakowo. Są bardzo cenione w diecie, ponieważ mają mało kalorii a zawierają wiele soku; warto jeść je z białą błonką (albedo).
Warto pamiętać, że istnieje kilka gatunków pomarańczy takich jak:
- pomarańcza bergamota
- pomarańcza chińska
- pomarańcza gorzka
- pomarańcza limeta
- pomarańcza olbrzymia
Z pomarańczy można wycisnąć naprawdę dużo pysznego i pachnącego soku. Sok ten można dodać również do herbaty - wtedy będzie miała prawdziwie egzotyczny smak. Ja nie wyobrażam sobie sałatki owocowej bez pomarańczy.
Pomarańcze można wykorzystać także do zrobienia pięknych i pachnących dekoracji do domu, np. nakłuwając pomarańczę goździkami lub ziarnkami kawy, można również zrobić niezwykle piękny i pachnący świecznik: wystarczy tylko przekroić pomarańczę na pół, wydrążyć miąższ w górnej części skórki wykroić dziurkę i włożyć w środek małą świeczkę. Po zapaleniu będzie pięknie pachnieć i jednocześnie interesująco wyglądać.
Pomarańcze są tanie i wyjątkowo cenne, dlatego nie wykluczajcie ich z codziennego jadłospisu.
Pomarańcza to owoc cytrusowy, jeden z najbardziej trwałych, którego zastosowanie możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale także w wielu innych dziedzinach. Warto pamiętać, że z pomarańczy można wykorzystać nie tylko miąższ ale również i skórkę, która będzie wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.
Ważne! Przed wykorzystaniem skórki trzeba ją dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie – często jest spryskana substancjami chemicznymi. Do przygotowania skórki, która posłuży później jako dodatek, należy naszykować:
1 kg skórki zdjętej z pomarańczy
750g cukru
1 cytrynę
Wykonanie:
Pomarańczowe skórki trzeba zalać wodą w miseczce i moczyć około 24 godziny. Następnie przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 7 minut, dokładnie odcedzić i pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać około 1 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i ugotować syrop, następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę z pomarańczy, gotować na małym ogniu około godziny często mieszając. Gotową skórkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Pomarańcze zawierają mnóstwo witamin i wspaniałych wartości odżywczych – bardzo dużo witaminy C, wiele witamin z grupy B oraz beta-karoten. Posiadają właściwości uspokajające i jednocześnie są źródłem błonnika. Zjadane codziennie pomagają oczyścić organizm z toksyn, regulują ciśnienie krwi, działają antybakteryjnie i antyrakowo. Są bardzo cenione w diecie, ponieważ mają mało kalorii a zawierają wiele soku; warto jeść je z białą błonką (albedo).
Warto pamiętać, że istnieje kilka gatunków pomarańczy takich jak:
- pomarańcza bergamota
- pomarańcza chińska
- pomarańcza gorzka
- pomarańcza limeta
- pomarańcza olbrzymia
Z pomarańczy można wycisnąć naprawdę dużo pysznego i pachnącego soku. Sok ten można dodać również do herbaty - wtedy będzie miała prawdziwie egzotyczny smak. Ja nie wyobrażam sobie sałatki owocowej bez pomarańczy.
Pomarańcze można wykorzystać także do zrobienia pięknych i pachnących dekoracji do domu, np. nakłuwając pomarańczę goździkami lub ziarnkami kawy, można również zrobić niezwykle piękny i pachnący świecznik: wystarczy tylko przekroić pomarańczę na pół, wydrążyć miąższ w górnej części skórki wykroić dziurkę i włożyć w środek małą świeczkę. Po zapaleniu będzie pięknie pachnieć i jednocześnie interesująco wyglądać.
Pomarańcze są tanie i wyjątkowo cenne, dlatego nie wykluczajcie ich z codziennego jadłospisu.
karola25