Melon jest niskokaloryczną i słodką rośliną z gatunku dyniowatych, podobną do arbuza. Doskonale syci i orzeźwia. 100 gramów owocu zawiera zaledwie 35 kalorii, a 90 procent masy produktu stanowi woda. Melon najlepiej smakuje na surowo. Należy podzielić go na ćwiartki, odciąć skórę i pozbyć się gniazda nasiennego. Następnie owoc dobrze jest pokroić w kostkę bądź zblendować na mus. Roślinę warto również dodawać do deserów, wypieków, sałatek, nabiału, kremów oraz sosów. Melony można mrozić i przetwarzać na dżemy, kompoty bądź nalewki.
Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem to orzeźwiająca wersja sałatki, którą można przygotować na upalne dni, a także zimowe wieczory. Letnią sałatkę przygotowuje się, dodając ser feta lub ser mozarella, rukolę oraz ogórek. Słodkie owoce można również wymieszać z gotowanym kurczakiem i selerem, z szynką lub z tuńczykiem. Do sałatki z melonem dodaje się także inne owoce (truskawki, banany, pomarańcze). To danie idealnie sprawdza się na przyjęciach oraz spotkaniu z przyjaciółmi.

Koktajl z melonem

Koktajl z melonem

Melon to owoc o niezwykle orzeźwiającym smaku, dlatego warto przyrządzać z niego koktajle i napoje na lato. W upalne dni doskonale sprawdzi się na przykład koktajl z melona i pomarańczy, kiwi, truskawek lub ogórka. Warto wypróbować także smoothie z melonem i bananem na bazie jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego (migdałowego, sojowego, kokosowego). Koktajle z melona należy podawać lekko schłodzone, można je też dodatkowo udekorować świeżymi owocami.

Znaleźliśmy 18 przepisów w kategorii Melon

Koktajl-zupa z melona

Koktajl-zupa z melona

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser z melona

Deser z melona

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z melonem

Tarta z melonem

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: