Lato to czas, kiedy mamy szeroki dostęp do różnego rodzaju owoców. Oprócz rodzimych porzeczek i jagód na wyciągnięcie ręki znajdują się także te najbardziej egzotyczne w postaci granatu, karamboli czy smoczego owocu. Skoro tak, to aż żal byłoby nie wykorzystać takiego bogactwa do przyrządzenia pysznego deseru!
Egzotyczna sałatka owocowa
Masz ochotę poczuć się jak na urlopie bez wychodzenia z domu? Wystarczy, że sięgniesz po kilka owoców i przemienisz je w oryginalną sałatkę. Podpowiadamy, jak ją przygotować!
1. Przygotuj: 1 kg arbuza, 1 melona (najlepiej galia, choć można sięgnąć po inną odmianę), 1 pomarańczę, 1/2 grapefruita i 1 świeżego ananasa. Opcjonalnie możesz dorzucić pitaję (smoczy owoc) lub karambolę, które posłużą za dekorację.
2. Arbuza, melona i ananasa pokrój w kostkę, a grapefruita i pomarańczę podziel na cząstki.
3. Przełóż wszystkie owoce do miski i dokładnie wymieszaj.
4. Na wierzchu połóż kawałki karamboli i pitai. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny, wymieszać z odrobiną miodu lub ozdobić bitą śmietaną. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jak skomponować sałatkę owocową?
Z pozoru nie ma nic łatwiejszego od sałatki z owocami - w końcu wystarczy pokroić kilka owoców, wrzucić do miski i ze sobą wymieszać. Prawda jest jednak taka, że może być to nieco bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać. Cały problem tkwi w odpowiednim zestawieniu owoców w taki sposób, by powstała sałatka nie była ani za słodka, ani zbyt cierpka.
Jak zatem łączyć owoce? Przede wszystkim w sałatce smaki powinny się równoważyć. Dlatego nie ma sensu sięgać wyłącznie po słodkie owoce w postaci banana, ananasa i mango. W ten sposób stworzymy przesłodzony miks, który niekoniecznie będzie dobrze smakował. Z tego względu dobrze jest w każdej sałatce umieścić coś słodkiego i coś kwaśnego. Jeśli decydujemy się na banana, zrezygnujmy z ananasa na rzecz pomarańczy lub niesłodzonych malin.
Inną ważną kwestią jest to, by składniki były z jednej lub pokrewnej kategorii. Co to oznacza? Otóż owoce możemy podzielić na egzotyczne, leśne, cytrusy, etc. co oznacza, że najlepiej będą łączyły się ze sobą owoce z danej grupy. Maliny idealnie pasują do jagód, a z kolei banany dobrze połłączą się z kokosem lub pomarańczą. W ten sposób zachowana jest harmonia smaku. Ciężko zestawić porzeczkę z kokosem - te smaki zwyczajnie nie będą współgrać.
Jeśli chodzi o dipy - sałatki owocowe mają to do siebie, że każdy składnik wydziela swój sok, tworząc naturalny sos. Najlepiej zatem jest nie dorzucać żadnych dodatkowych elementów, jednak jeśli mamy na to ochotę, nie ma problemu. W tej roli świetnie sprawdzi się jogurt naturalny, śmietana oraz sok z cytryny. Ten ostatni dodatkowo zapobiegnie czernieniu niektórych owoców, przez co sałatka dłużej będzie wyglądała świeżo i smakowicie.
Fot. Fotolia
Atrakcja także dla oczu!
Jak to zrobić, by sałatka nie tylko dobrze smakowała, ale i cieszyła oczy? W przypadku kompozycji z owoców nie jest to zbyt wielki problem. W końcu nikt nas nie zmusi do podawania jej w zwykłej misce lub pucharku. Dobrze w tej kwestii wyjść z ram i uruchomić kreatywność.
Jedną z opcji jest wykorzystanie łupin i skórek z owoców. Wydrążony kokos czy też oczyszczona skórka z pomarańczy lub grapefruita to prosty zamiennik tradycyjnej miseczki. Szczególnie, jeśli dopasujemy składniki sałatki do tego, w czym ją podajemy. Równie dobrze sprawdzą się skórki po melonie lub arbuzie, które można po brzegi wypełnić owocową mieszanką.
Innym rozwiązaniem są owocowe jeże - wystarczy z jednego owocu zrobić bazę (np. z mango, jabłka lub pomarańczy) i powbijać w nią wykałaczki z kawałkami kiwi, banana czy też ananasa. Taka forma podania jest szczególnie atrakcyjna w sytuacji, gdy planujemy zaserwować sałatkę na przyjęciu dla dzieci. Wszak to właśnie maluchy najbardziej zwracają uwagę na wizualną atrakcyjność serwowanego posiłku!
Jakie sałatki owocowe przygotowujecie najczęściej? Eksperymentujecie z egzotycznymi owocami, czy stawiacie na tradycyjne, polskie skarby natury? Podzielcie się z nami sprawdzonymi przepisami na owocowe sałatki. Czekamy na Wasze receptury!
Egzotyczna sałatka owocowa
Masz ochotę poczuć się jak na urlopie bez wychodzenia z domu? Wystarczy, że sięgniesz po kilka owoców i przemienisz je w oryginalną sałatkę. Podpowiadamy, jak ją przygotować!
1. Przygotuj: 1 kg arbuza, 1 melona (najlepiej galia, choć można sięgnąć po inną odmianę), 1 pomarańczę, 1/2 grapefruita i 1 świeżego ananasa. Opcjonalnie możesz dorzucić pitaję (smoczy owoc) lub karambolę, które posłużą za dekorację.
2. Arbuza, melona i ananasa pokrój w kostkę, a grapefruita i pomarańczę podziel na cząstki.
3. Przełóż wszystkie owoce do miski i dokładnie wymieszaj.
4. Na wierzchu połóż kawałki karamboli i pitai. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny, wymieszać z odrobiną miodu lub ozdobić bitą śmietaną. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jak skomponować sałatkę owocową?
Z pozoru nie ma nic łatwiejszego od sałatki z owocami - w końcu wystarczy pokroić kilka owoców, wrzucić do miski i ze sobą wymieszać. Prawda jest jednak taka, że może być to nieco bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać. Cały problem tkwi w odpowiednim zestawieniu owoców w taki sposób, by powstała sałatka nie była ani za słodka, ani zbyt cierpka.
Jak zatem łączyć owoce? Przede wszystkim w sałatce smaki powinny się równoważyć. Dlatego nie ma sensu sięgać wyłącznie po słodkie owoce w postaci banana, ananasa i mango. W ten sposób stworzymy przesłodzony miks, który niekoniecznie będzie dobrze smakował. Z tego względu dobrze jest w każdej sałatce umieścić coś słodkiego i coś kwaśnego. Jeśli decydujemy się na banana, zrezygnujmy z ananasa na rzecz pomarańczy lub niesłodzonych malin.
Inną ważną kwestią jest to, by składniki były z jednej lub pokrewnej kategorii. Co to oznacza? Otóż owoce możemy podzielić na egzotyczne, leśne, cytrusy, etc. co oznacza, że najlepiej będą łączyły się ze sobą owoce z danej grupy. Maliny idealnie pasują do jagód, a z kolei banany dobrze połłączą się z kokosem lub pomarańczą. W ten sposób zachowana jest harmonia smaku. Ciężko zestawić porzeczkę z kokosem - te smaki zwyczajnie nie będą współgrać.
Jeśli chodzi o dipy - sałatki owocowe mają to do siebie, że każdy składnik wydziela swój sok, tworząc naturalny sos. Najlepiej zatem jest nie dorzucać żadnych dodatkowych elementów, jednak jeśli mamy na to ochotę, nie ma problemu. W tej roli świetnie sprawdzi się jogurt naturalny, śmietana oraz sok z cytryny. Ten ostatni dodatkowo zapobiegnie czernieniu niektórych owoców, przez co sałatka dłużej będzie wyglądała świeżo i smakowicie.
Fot. Fotolia
Atrakcja także dla oczu!
Jak to zrobić, by sałatka nie tylko dobrze smakowała, ale i cieszyła oczy? W przypadku kompozycji z owoców nie jest to zbyt wielki problem. W końcu nikt nas nie zmusi do podawania jej w zwykłej misce lub pucharku. Dobrze w tej kwestii wyjść z ram i uruchomić kreatywność.
Jedną z opcji jest wykorzystanie łupin i skórek z owoców. Wydrążony kokos czy też oczyszczona skórka z pomarańczy lub grapefruita to prosty zamiennik tradycyjnej miseczki. Szczególnie, jeśli dopasujemy składniki sałatki do tego, w czym ją podajemy. Równie dobrze sprawdzą się skórki po melonie lub arbuzie, które można po brzegi wypełnić owocową mieszanką.
Innym rozwiązaniem są owocowe jeże - wystarczy z jednego owocu zrobić bazę (np. z mango, jabłka lub pomarańczy) i powbijać w nią wykałaczki z kawałkami kiwi, banana czy też ananasa. Taka forma podania jest szczególnie atrakcyjna w sytuacji, gdy planujemy zaserwować sałatkę na przyjęciu dla dzieci. Wszak to właśnie maluchy najbardziej zwracają uwagę na wizualną atrakcyjność serwowanego posiłku!
Jakie sałatki owocowe przygotowujecie najczęściej? Eksperymentujecie z egzotycznymi owocami, czy stawiacie na tradycyjne, polskie skarby natury? Podzielcie się z nami sprawdzonymi przepisami na owocowe sałatki. Czekamy na Wasze receptury!
Weronika91