Dojrzały melon wydaje się ciężki jak na swą wielkość. Mocno pachnie przy końcu przeciwległym do szypułki.
Przy naciśnięciu palcem skórka w tym miejscu powinna lekko się uginać. Twardy koniec oznacza, że melon jest niedojrzały, miękka skórka sygnalizuje, że już przejrzał.
Wszystkie najlepiej smakują schłodzone, ponieważ wtedy soczysty miąższ nabiera odpowiedniej zwartości.
Oto 4 najpopularniejsze odmiany:
1. Galia - zwany także siatkowym z racji wzorów na skórce. Jego jasnozielony miąższ ma delikatny aromat i smak. Doskonały do sałatek słodkich i pikantnych, wspaniały z suszoną szynką.
2. Ogen - pochodzi z Izraela. To krzyżówka melona galia i kantalupa. Miąższ jest słodki, ale też lekko kwaskowaty. Doskonały np. w sorbetach.
3. Miodowy - nazwa zdradza jego aromat. To najsłodszy ze wszystkich melonów. Pyszny solo i np. w szaszłykach.
4. Kantalupa - pod szarozieloną skórką kryje się pomarańczowożółty, bardzo aromatyczny miąższ. Polecamy np. w sałatce z kurczakiem.
Oto wasze przepisy na dania z wykorzystaniem melona:
1. Sałatka z krewetkami w melonie polecana przez pchelka79
2. Zielony sorbet z melona, kiwi i mięty przepis proponuje Renia (Kot w kuchni)
3. cris zachęca do przygotowania Mini szaszłyków z melona i sera feta
Zobacz wszystkie przepisy z wykorzystaniem melona >>> Źródło Pani domu/redakcja gotujmy.pl