W roli codziennego obiadu, jak również takiego, który zyska aprobatę przybyłych gości doskonale sprawdzą się zapiekanki z mięsa mielonego. Sycącym daniem jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i podsmażoną na patelni czerwoną papryką i cebulką. Żółty ser umieszcza się w środku potrawy, a także posypuje się nim jej wierzch. Przygotowanie tej smacznej potrawy nie zajmie dłużej niż 60 minut. Innym pomysłem na obiad jest makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami (czerwona cebula, czerwona papryka, pomidor, seler naciowy, por).
Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą doskonale nadaje się na szybki obiad, gdyż nie wymaga zbyt wielu składników. Danie smakuje jednak tak wyśmienicie, że pasuje również na nieco bardziej oficjalną okazję. Potrawa ta wymaga dodatków, takich jak ziemniaki, cebula, czosnek, kiełbasa, jajko i ser. Składniki świetnie się łączą z sosem musztardowym lub majonezowym. Danie dobrze jest przyprawić też bazylią, gałką muszkatołową i kolendrą.

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem to popularna potrawa w Grecji i na Bałkanach. Danie przyrządza się z warzyw, wołowiny, sosu beszamelowego, oliwy z oliwek oraz sera żółtego. Na plastry bakłażana, ziemniaków i cukinii wykłada się mięso mielone, pomidory, cebulę, zioła i przyprawy. Całość zapieka się w piekarniku, po czym polewa sosem i posypuje utartym serem żółtym. Zapiekanka z bakłażanem i cukinią dobrze sprawdzi się na ciepło i na zimno.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Cukinia idealnie nadaje się do zapiekania z makaronem, ziemniakami i innymi warzywami. Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to pożywne i rozgrzewające danie, które najlepiej sprawdzi się, jako obiad jesienią i zimą. Lżejsza i bardziej dietetyczna wersja tego dania to zapiekanka z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przyrządzić również w wersji bezmięsnej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią i makaronem z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Zapiekanki z cukinią dobrze komponują się z sosem beszamelowym, serowym i pomidorowym.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to prosty przepis na obiad. Szczególnie, że można do niej wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia – zarówno w formie całej, jak i puree. Całe kartofle świetnie sprawdzą się do zapiekanki z boczkiem i cebulą. Takie danie można dowolnie modyfikować, wykorzystując kurczaka, szynkę lub kiełbasę. Z kolei puree to wspaniała baza do tzw. Cottage Pie, czyli zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym – koniecznie wołowym.
 

Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane

Pieczone szparagi zachowują więcej witamin niż warzywa gotowane. Do zapiekanek ze szparagami można dodawać dowolne składniki, np. krótkie makarony, kasze, ryż, podsmażone z ziołami kawałki piersi z kurczaka, szynkę w kostkach lub półplasterki kiełbasy. Białe lub zielone szparagi zapiekane z boczkiem w piekarniku można polać kremowym sosem, a przed podaniem posypać prażonymi ziarnami słoneczka i pestkami dyni. Do szparagów dobrze pasują białe sosy – holenderski, serowy, beszamelowy, koperkowy.