Jak zrobić zapiekankę?

Zapiekankę przygotowujemy z pokrojonych ziemniaków w cienkie plasterki z dodatkiem mięsa mielonego. Całość jest zapiekana w sosie pod startym serem w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić zapiekankę?
fot. Fotolia
Zapiekanka to proste danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na wiele sposobów z użyciem łatwo dostępnych i nieskomplikowanych składników. Z ziemniakami, makaronem lub ryżem - każda smakuje wyjątkowo zalana sosem z dodatkiem startego sera. Jeżeli masz ochotę na coś sycącego wystarczy, że sięgniesz po nasz przepis!

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Składniki:

• kilogram ziemniaków
• 250 gram mielonej wołowiny
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia cebula
• łyżeczka papryki słodkiej w proszku
• szczypta soli
• szczypta proszku chili
• gałązka posiekanej pietruszki
• 2 jajka
• 4 łyżki mleka
• 4 łyżki śmietany kremówki
• 100 gramów startego żółtego sera
• szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

• Do dużej miski przełóż mielone mięso wołowe i wymieszaj z przyprawami: chili, słodką papryką i solą. Ugnieć dobrze całą masę rękoma i na koniec nałóż folię spożywczą na miskę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty dania.

Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki a następnie włóż do miski z zimna wodą i przepłucz. Następnie włóż do garnka z wodą i zagotuj.

• Gotuj ziemniaki przez 20 minut do miękkości. W międzyczasie podsmaż mięso i cebulę na patelni skropionej oliwą z oliwek. Duś przez parę minut na wolnym ogniu.

Odcedź gotowe ziemniaki starając się zachować ich kształt.

• W osobnej misce połącz ze sobą jajka, mleko, śmietankę kremówkę, sól i startą gałkę muszkatołową.

• Do okrągłego lub prostokątnego naczynia żaroodpornego przełóż pierwszą warstwę ziemniaków, a następnie pokryj ją mielonym mięsem. Im więcej powtarzalnych warstw, tym zapiekanka ma ciekawszą konsystencję.

• Posyp całość startym serem i wylej na wierzch mieszankę jajeczną.

• Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wybór śmietany do zapiekanki ziemniaczanej
  • Gęsta, kremowa śmietana to podstawa udanej zapiekanki ziemniaczanej. Najczęściej używana kremówka 30% lub 36% do słodkich wypieków idealnie połączy się ze składnikami.
  • Przy użyciu chudszej, kwaśnej śmietany typu 12% lub 18 % istnieje ryzyko, że podczas pieczenia sos rozwarstwi się i będzie wyglądał nieapetycznie.
  • Chcąc uniknąć tego problemu, możemy zastąpić ją mieszanką mleka i jajek, która utworzy nieco gęstszy i zwarty, ale równie smaczny sos do zapiekanki.
  • Innym sposobem na zachowanie odpowiedniej kleistości i konsystencji jest użycie pełnotłustego mleka wymieszanego ze śmietanką kremówką w proporcji 3:1