Co to za warzywo?
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Pochodzi ona z Włoch ( stąd też wywodzi się jej pierwotna nazwa, która w języku włoskim oznacza "mała dynia"). Wyhodowano ją tam pod koniec XIX w. W Polsce znamy cukinię także pod nazwą kabaczek (zwłaszcza na południowym wschodzie naszego kraju). Istnieje naprawdę bardzo wiele odmian kabaczków, które różnią się między sobą kształtem, wyglądem i smakiem. W Polsce cukinię uprawia się dopiero od kilkunastu lat.
Warto wiedzieć, że można serwować kwiaty cukinii. Niektórzy z nas pewnie uważają, że nie są one jadalne. Otóż, okazuje się, że można je z powodzeniem przygotowywać na wiele sposobów. Można je dodać do zupy, dusić, faszerować czy smażyć w cieście naleśnikowym. Najpierw trzeba pamiętać o tym, aby do środka kwiatu (kiedy już usuniemy słupek) włożyć nadzienie i następnie płatki zawinąć. Wtedy już możemy je piec, dusić czy smażyć.
Cukinia ma bardzo delikatny smak, dlatego możemy spokojnie dodawać ją do różnego rodzaju dań. Nie zmieni ani nie zagłuszy smaku innych warzyw, a będzie się z nimi wspaniale komponowała. Cukinia bardzo dobrze prezentuje się z pomidorami czy papryką i serem.
Zdjęcie: Fotolia
Cukinia i sposoby jej podania
Cukinia daje wiele możliwości kulinarnych. Ci, którzy poszukują nowych sposobów na podanie tego warzywa, na pewno znajdą tutaj coś dla siebie. Kto z nas nie kojarzy znanej potrawy o nazwie leczo? To aromatyczne danie jest bardzo smaczne, a jego głównym składnikiem jest właśnie cukinia. Doskonałe są także zapiekanki z cukinii (warzywnej lub z mięsem). Niektórzy jedzą cukinię na surowo ( tak też można!) i kroją ją na przykład na kanapki. Z cukinii można przygotować zupę, można także ją usmażyć (np. w postaci placków) bądź udusić (np. z cebulką). Cukinia idealnie nadaje się także na grilla, wystarczy pokroić ją w plasterki i gotowe!
Konfitury i marynaty z cukinii
Z cukinii można przyrządzać także marynaty i konfitury. Niektórzy traktują cukinię jak ogórka i przygotowują ją w takiej samej zalewie jak ogórki konserwowe. Cukinię można przyrządzić w przyprawie curry, w syropach, np. imbirowym lub zrobić z niej sałatkę i również zawekować. Oczywiście niektórzy robią z niej pyszne konfitury.
Zdjęcie: Fotolia
Wartości odżywcze cukinii
Warto wiedzieć, że najlepiej przygotowywać jest młodą cukinię. Dlaczego? Otóż to warzywo jest najsmaczniejsze jest wtedy, gdy jest młode. Ma wtedy delikatną skórkę, którą łatwo jest obrać. Poza tym tylko młodą cukinię możemy zjeść ze skórką.
Może być pasiasta, żółta (często spotykana w naszych ogródkach) lub ciemnozielona. To bardzo lekkostrawne warzywo. Dzięki temu, że jest łatwa w trawieniu o zawiera wiele składników odżywczych spożywanie cukinii poleca się maluchom (nawet tym, które dopiero skończyły pół roku). Cukinia odkwasza nasz organizm, nie gromadzą się w niej żadne metale ciężkie. W cukinii znajduje się dużo żelaza, magnezu oraz beta karotenu. Osoby, które mają problem z tak zwaną nadkwaśnością, często odczuwają zgagę, powinny jeść dużo cukinii.
Cukinia ma niską wartość kaloryczną, więc jeżeli jesteś na diecie, możesz spokojnie jeść to warzywo. Dietetycy nawet polecają, by ją od czasu do czasu spożywać, głównie dlatego, że zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych.
Nasze przepisy na dania z cukinią
Masz ochotę na pyszne ciasto? Jaga85 poleca przepis na szarlotkę z cukinią. Cukinia w połączeniu z jabłkami wcale nie zmienia ich smaku, a doskonale się prezentuje w cieście. Sprawdź ten przepis.
A co powiesz na cukinię nadziewaną kuskusem i mięsem mielonym z indyka? Danie to przygotowała Babciagramolka. Naprawdę warto spróbować!
Igraszki Losu poleca faszerowaną cukinię z kruszonką.Cukinia faszerowana jest mięsem mielonym zapiekana z kruszonką z bułki tartej. Naprawdę delicje!
Beatris przygotowała dla Was zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii z serem pleśniowym. Danie to skusi zapewne każdego. Wygląda i smakuje znakomicie!
Zupa krem z żółtej cukinii to z kolei pomysł gosi56. Do zupy można dodać grzani, ale to już wedle uznania. Zupa jest bardzo pyszna i naprawdę warto ją przygotować. Tym bardziej, że powoli zbliża się sezon cukiniowy.
Poznaj przepis na cukinię w marynacie >>>
weronikaS
LauraLaura
marcinka