Sposób przygotowania:
super zapiekanka z mięsem mielonym +
Blachę smarujemy masłem. Wszystkie ziemniaki lepiej jest najpierw podgotować, wówczas krócej się pieką. Kiedy na wpół są ugotowane, kroimy je w plasterki i wykładamy nimi usmarowaną blachę masłem. Następnie wykładamy na całość mięso mielone.Najlepiej by było przyprawione jedynie solą i pieprzem.Gdy ktoś lubi się bawić można je również jak ziemniaki lekko podsmażyć w celu szybszego pieczenia. Następnie śmietanę rozrabiamy z rozdrobnionym czosnkiem,jeśli ktoś nie lubi,można dać go mniej a przyprawić czym innym.Jednak z czosnkiem wypada najlepiej. Na warstwę mięsa kładziemy albo surową, albo podsmażoną cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Całość przykrywamy serem.Kroimy go w plastry,lub trzemy po wierzchniej warstwie.Pieczemy około godziny w 180 stopniach, po około 40 minutach (jeśli mięso było wcześniej smażone a ziemniaki podgotowane) jeśli nie, całość należy piec około 1,5 h i sprawdzać czy ziemniaki są dostatecznie miękkie i mięso upieczone.