Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok 15minut. Kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Podsmażamy chwilę na łyżce oleju, dodajemy mięso, smażymy, rozdrabniając łopatką, ok 5minut. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy kolejne 5 minut. Kapustę szatkujemy, dusimy z odrobiną soli i kilkoma łyżkami wody, aż lekko zmięknie i woda odparuje. Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy mleko i wodę, przyprawiamy do smaku, gotujemy do zgęstnienia. Ser żółty trzemy na tarce. Układamy warstwy zapiekanki: kilka łyżek sosu beszamelowego na dno naczynia, ziemniaki, sos mięsny, kapusta, beszamel, ziemniaki, sos mięsny, kapusta, ziemniaki, polewamy beszamelem i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 25minut w 180st.