Ogólnie o cukinii
Inna nazwa, z którą możemy się spotkać to kabaczek. Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Skąd pochodzi? Powstała we Włoszech, z tego języka wywodzi się też jej nazwa - zuchccina - po włosku oznacza to po prostu mała dynia. W Polsce używamy zarówno nazwy kabaczek (na południu naszego kraju) jak i cukinia. Warto zaznaczyć, że istnieje wiele odmian tego warzywa, które czasem bywają traktowane jako odrębne gatunki. Cukinia cieszy się niemal w całej Europie bardzo dużą popularnością, Dlaczego? O tym za chwilę.
Właściwości cukinii
W tym warzywie jadalne są dwie części: owoce i kwiaty. Bardzo często zajadamy się owocem cukinii, nie zdając sobie sprawy z tego, że jej liście także są jadalne. Młoda cukinia kształtem może przypominać ogórka i mieć różne kolory, np. jasnozielony, ciemnozielony czy żółty.
Kiedy zobaczymy, że cukinia, którą hodujemy w naszym przydomowym ogródku ma ponad 10 cm możemy ją zrywać. Młoda cukinia jest miękka, niektórzy jedzą ją ze skórką. Im starsza, tym skórka jest twardsza i wtedy należy ją obrać. Cukinia to warzywo, które kulinarnie daje nam naprawdę wiele różnych możliwości. Jednak zanim o tym, zobaczmy, co dobrego znajduje się w tym warzywie.
Zdjęcie: Fotolia
Ma łagodny smak. Dzięki temu dodana do innej potrawy nie zmienia jej smaku ani też nie dominuje. To warzywo jest lekkostrawne i bogate w wiele związków odżywczych, dlatego też zaleca się spożywać cukinię małym dzieciom, nawet takim, które skończyły pół roku.
W cukinii znajduje się wiele minerałów i witamin. Mianowicie witaminy B1, B2, C, PP, beta karoten, czyli prowitamina A. Wśród minerałów wyróżniamy: potas, wapń, magnez oraz żelazo. Warzywo to, dzięki swoim właściwościom odkwasza nasz organizm. Jeżeli cierpisz na nadkwasotę żołądka, jedz cukinię, na pewno poczujesz ulgę.
Cukinia to niskokaloryczne warzywo. W 100 gramach znajduje się około 16 kalorii. Bardzo ważne jest także to, że cukinia nie kumuluje w sobie szkodliwych substancji (metali ciężkich), "nie nasiąka nimi", dlatego możemy ją jeść i cieszyć się jej smakiem. Poprawi nasz metabolizm, zabije także znajdujące się w naszym organizmie owsiki i tasiemce.
Zdjęcie: Fotolia
Regularne jedzenie cukinii wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia oraz układ pokarmowy.
Cukinia to naprawdę wspaniałe warzywo, z którego można zrobić właściwie wszystko - gotować, smażyć, dusić, a nawet marynować. Doskonale sprawdzi się w zapiekance, można z niej także upiec placuszki lub po prostu ciasto. Niektórzy polecają, aby młodą cukinię jeść na surowo. A kto mógłby się oprzeć kwiatom cukinii faszerowanym ricottą? Pewnie nikt.
Warzywo to jest zdrowe i smaczne. Chyba każdy już wie, dlaczego warto jeść cukinię. Sezon na to warzywo już się rozpoczął, dlatego wykorzystajmy go, ponieważ jest źródłem wielu korzystnych dla naszego zdrowia składników i substancji.
Jeżeli chcesz przyrządzić cukinię w nowy sposób, skorzystaj z naszych przepisów. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Beatris poleca zapiekany gulasz z cukinią i kurczakiem. Z dodatkiem sera pleśniowego, smakuje naprawdę wybornie.
Zapiekanka z kuskusem i cukinią to pomysł Koper. Proste danie, szybko się je robi, tak samo znika z talerza.
A może macie ochotę na cukinię w stylu indyjskim na ostro? To propozycja Igraszek Losu - orientalny pomysł na cukinie, bardzo zresztą smaczny.
Cukinię nadziewana mięsem w pomidorach przygotowała cris. To z kolei smaczny pomysł na danie obiadowe.
Sprawdź jeszcze: placki z botwniką i cukinią >>>
Inna nazwa, z którą możemy się spotkać to kabaczek. Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Skąd pochodzi? Powstała we Włoszech, z tego języka wywodzi się też jej nazwa - zuchccina - po włosku oznacza to po prostu mała dynia. W Polsce używamy zarówno nazwy kabaczek (na południu naszego kraju) jak i cukinia. Warto zaznaczyć, że istnieje wiele odmian tego warzywa, które czasem bywają traktowane jako odrębne gatunki. Cukinia cieszy się niemal w całej Europie bardzo dużą popularnością, Dlaczego? O tym za chwilę.
Właściwości cukinii
W tym warzywie jadalne są dwie części: owoce i kwiaty. Bardzo często zajadamy się owocem cukinii, nie zdając sobie sprawy z tego, że jej liście także są jadalne. Młoda cukinia kształtem może przypominać ogórka i mieć różne kolory, np. jasnozielony, ciemnozielony czy żółty.
Kiedy zobaczymy, że cukinia, którą hodujemy w naszym przydomowym ogródku ma ponad 10 cm możemy ją zrywać. Młoda cukinia jest miękka, niektórzy jedzą ją ze skórką. Im starsza, tym skórka jest twardsza i wtedy należy ją obrać. Cukinia to warzywo, które kulinarnie daje nam naprawdę wiele różnych możliwości. Jednak zanim o tym, zobaczmy, co dobrego znajduje się w tym warzywie.
Zdjęcie: Fotolia
Ma łagodny smak. Dzięki temu dodana do innej potrawy nie zmienia jej smaku ani też nie dominuje. To warzywo jest lekkostrawne i bogate w wiele związków odżywczych, dlatego też zaleca się spożywać cukinię małym dzieciom, nawet takim, które skończyły pół roku.
W cukinii znajduje się wiele minerałów i witamin. Mianowicie witaminy B1, B2, C, PP, beta karoten, czyli prowitamina A. Wśród minerałów wyróżniamy: potas, wapń, magnez oraz żelazo. Warzywo to, dzięki swoim właściwościom odkwasza nasz organizm. Jeżeli cierpisz na nadkwasotę żołądka, jedz cukinię, na pewno poczujesz ulgę.
Cukinia to niskokaloryczne warzywo. W 100 gramach znajduje się około 16 kalorii. Bardzo ważne jest także to, że cukinia nie kumuluje w sobie szkodliwych substancji (metali ciężkich), "nie nasiąka nimi", dlatego możemy ją jeść i cieszyć się jej smakiem. Poprawi nasz metabolizm, zabije także znajdujące się w naszym organizmie owsiki i tasiemce.
Zdjęcie: Fotolia
Regularne jedzenie cukinii wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia oraz układ pokarmowy.
Cukinia to naprawdę wspaniałe warzywo, z którego można zrobić właściwie wszystko - gotować, smażyć, dusić, a nawet marynować. Doskonale sprawdzi się w zapiekance, można z niej także upiec placuszki lub po prostu ciasto. Niektórzy polecają, aby młodą cukinię jeść na surowo. A kto mógłby się oprzeć kwiatom cukinii faszerowanym ricottą? Pewnie nikt.
Warzywo to jest zdrowe i smaczne. Chyba każdy już wie, dlaczego warto jeść cukinię. Sezon na to warzywo już się rozpoczął, dlatego wykorzystajmy go, ponieważ jest źródłem wielu korzystnych dla naszego zdrowia składników i substancji.
Jeżeli chcesz przyrządzić cukinię w nowy sposób, skorzystaj z naszych przepisów. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Beatris poleca zapiekany gulasz z cukinią i kurczakiem. Z dodatkiem sera pleśniowego, smakuje naprawdę wybornie.
Zapiekanka z kuskusem i cukinią to pomysł Koper. Proste danie, szybko się je robi, tak samo znika z talerza.
A może macie ochotę na cukinię w stylu indyjskim na ostro? To propozycja Igraszek Losu - orientalny pomysł na cukinie, bardzo zresztą smaczny.
Cukinię nadziewana mięsem w pomidorach przygotowała cris. To z kolei smaczny pomysł na danie obiadowe.
Sprawdź jeszcze: placki z botwniką i cukinią >>>
weronikaS
Dinah