Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo, bo jeszcze będą się zapiekać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i usmażyć – dość często mieszając, aby nie zrobiła się „klucha”. Masło rozpuścić i dodać ciepłe mleko.
Dodać mąkę i dokładnie roztrzepać. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na to wysypać mięso i zalać sosem. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Dodać mąkę i dokładnie roztrzepać. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na to wysypać mięso i zalać sosem. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.