Sposób przygotowania:
Schab po sztygarsku
Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzine do zamrażalnika. Mięso oddzielamy od kości. W środku najpierw nożem a potem okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy tunel, w ktory wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbase. Kielbasa lub kabanos ma mieć dlugość schabu. Schab z wierzchu posypujemy przyprawami, sola, pieprzem, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na godzine. W brytfance rozgrzewamy smalec, wkładamy mieso, smażymy tak żeby dobrze zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w piórka cebule, sypiemy kminek i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku skrapiając wodą, polewając sosem. Gotowy kroimy w plastry. Sos jesli jest za rzadki doprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki, ja staram sie unikać tego zabiegu, raczej odparowuję sos żeby powstała gęściejsza zawiesina. Smacznego
haniakson
haniakson