Sposób przygotowania:
Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Bazylię, orzeszki ziemne (kilka zostawiamy do dekoracji), sól i oliwę miksujemy blenderem na jednolitą masę. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier a następnie drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki, dodajemy jajko, masę bazyliowo-orzechową i wyrabiamy jednolite ciasto drożdżowe. Uzyskane ciasto dzielimy . na pół, a każdą połowę jeszcze na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i zaplatamy 2 warkocze. Warkocze układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie warkocze smarujemy niewielką ilością wody i posypujemy resztą rozdrobnionych orzeszków ziemnych. Tak przygotowane przeplatańce pieczemy ok 30 min w temp 200 st. C., następnie studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.