kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Przeplatańce bazyliowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczywo smaczne zarówno ze słodkimi dodatkami jak i na słono

Przeplatańce bazyliowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przeplatańce bazyliowo-orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Bazylię, orzeszki ziemne (kilka zostawiamy do dekoracji), sól i oliwę miksujemy blenderem na jednolitą masę. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier a następnie drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki, dodajemy jajko, masę bazyliowo-orzechową i wyrabiamy jednolite ciasto drożdżowe. Uzyskane ciasto dzielimy . na pół, a każdą połowę jeszcze na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i zaplatamy 2 warkocze. Warkocze układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie warkocze smarujemy niewielką ilością wody i posypujemy resztą rozdrobnionych orzeszków ziemnych. Tak przygotowane przeplatańce pieczemy ok 30 min w temp 200 st. C., następnie studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Z mąki, jajka, rozpuszczonych drożdży i rozdrobnionej bazyli z orzechami wyrabiamy ciasto drożdżowe
Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 3 części. Każdą część spłaszczamy i łączymy po 3.
Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Zaplatamy dwa warkocze z ciasta drożdżowego
Przeplatańce bazyliowo-orzechowe
Wyrośnięte przeplatańce smarujemy wodą, posypujemy orzeszkami i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka