mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przepyszna babka zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna, prosta i uwielbiana przez najmłodszych, pasiasta babka zebra. To jedno z pierwszych ciast jakie piekłam jako nastolatka. Kiedyś w każdym domu piekło się to ciasto. Jego siła tkwi w prostocie :)

Przepyszna babka zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przepyszna babka zebra

 

  • [duża forma na babkę lub tortownica o średnicy 26 cm]
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa lub czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:

Przepyszna babka zebra
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do jajecznej masy wlewamy powoli olej i gazowaną wodę nie przerywając miksowania. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszamy masy w osobnych miskach. Dużą formę na babkę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego na zmianę z ciastem ciemnym. Formę z ciastem wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 180*C. Pieczemy ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamydo ostudzenia, polewamy ciasto roztopioną czekoladą.
Przepyszna babka zebra
Etap 1 Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i wodę
Przepyszna babka zebra
Etap 2 Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao
Przepyszna babka zebra
Etap 3 Do formy na babkę wylewamy na zmianę jasne i ciemne ciasto
Przepyszna babka zebra
Etap 4 Upieczoną babkę pozostawiamy do ostudzenia, po czym odwracamy i dekorujemy