Sposób przygotowania:
Przepyszna babka zebra
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do jajecznej masy wlewamy powoli olej i gazowaną wodę nie przerywając miksowania. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszamy masy w osobnych miskach. Dużą formę na babkę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego na zmianę z ciastem ciemnym. Formę z ciastem wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 180*C. Pieczemy ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamydo ostudzenia, polewamy ciasto roztopioną czekoladą.