Sposób przygotowania:
Przepyszne kuleczki
1. Zagotować wodę i masło w rondelku , ściągnąć z ognia i dodać mąke mieszająć rózgą (trzepaczką) . 2. Postawić znowu rondelek na ogniu i mieszać energicznie dopóki mąka nie będzie odchodzić od rondelka. 3. Ściągnać z ognia i dodawać pojedyńczo jajka mieszając dobrze przed dodaniem kolejnego . 4. Dodac parmezan i szynkę (pokrojoną w małe kosteczki ) . 5. Wymieszać dobrze łyżką . 6. Wziąć "rękaw" (tuba albo nie wiem jak kto naywa ten przyrząd głównie do kremów używany ;-) i wypełnić go masą .(nie nakładać żadnej końcówki). Jeżeli ktoś nie ma "rękawa" można spokojnie robić kulki dwiema łyżkami . 7. Wyciskać kulki na blasze (najlepiej jednej z półek z piekarnika ) wyłożonej papierem do pieczenia . 8. Pieć w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez 20 do 30 minut aż kulki nie nabiorą ładnego złocistego koloru . GOTOWE . Podawać ciepłe bądź zimne . Obie wersje są pyszne :-)
Evi
martunia.
nie Ewa to nie bedzie coś w rodzaju bigne , bigne jest kruche a to takie nie jest . hmm do czego by to proównać ??? może bardziej do omleta w kształcie kulki :-) i upieczonego .