martunia.

martunia.

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Przepyszne kuleczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super kuleczki na szybką przystawkę .

Przepyszne kuleczki

Składniki:

Przepyszne kuleczki

 

  • 150 g parmezanu (startego)
  • 150 g szynki (można dodać również parówki, boczek bądź co kto lubi )
  • 250 ml wody
  • 50 g masła (albo margaryny)
  • 120 g mąki
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Przepyszne kuleczki
1. Zagotować wodę i masło w rondelku , ściągnąć z ognia i dodać mąke mieszająć rózgą (trzepaczką) . 2. Postawić znowu rondelek na ogniu i mieszać energicznie dopóki mąka nie będzie odchodzić od rondelka. 3. Ściągnać z ognia i dodawać pojedyńczo jajka mieszając dobrze przed dodaniem kolejnego . 4. Dodac parmezan i szynkę (pokrojoną w małe kosteczki ) . 5. Wymieszać dobrze łyżką . 6. Wziąć "rękaw" (tuba albo nie wiem jak kto naywa ten przyrząd głównie do kremów używany ;-) i wypełnić go masą .(nie nakładać żadnej końcówki). Jeżeli ktoś nie ma "rękawa" można spokojnie robić kulki dwiema łyżkami . 7. Wyciskać kulki na blasze (najlepiej jednej z półek z piekarnika ) wyłożonej papierem do pieczenia . 8. Pieć w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez 20 do 30 minut aż kulki nie nabiorą ładnego złocistego koloru . GOTOWE . Podawać ciepłe bądź zimne . Obie wersje są pyszne :-)