lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Przepyszny kawowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czasem czegoś pragniemy , myślimy i nie wiemy co to jest . Bingo ..do głowy wpada pomysł i siup do kuchni. Tym razem też tak było. W dodatku chciałam wypróbować miód .

Przepyszny kawowiec  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przepyszny kawowiec

 

  • Biszkopt :

 

 

  • 3 czubate łyżki mąki tortowej

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Masa śmietanowo -kawowa:

 

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej

 

  • 100 łyżki gorącej wody

 

  • Poncz:

 

  • 2 łyżki zaparzonej kawy ziarnistej zmielonej posłodzonej

 

  • Dodatkowo:

 

  • 200 gram orzeszków Pini

 

Sposób przygotowania:

Przepyszny kawowiec
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam . Wymieszałam składniki . Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto . Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawyMasa śmietanowo -kawowa: Zmiksowałam śmietanę z dwiema łyżkami cukru. Rozpuściłam żelatynę w 100 ml wody ( wrzątku ) . Zaparzyłam kawę w 100 ml wody i przelałam napar do żelatyny . Wymieszałam. Do ostudzonej żelatyny z kawą przełożyłam śmietanę 4 łyżki i wymieszałam .Teraz przełożyłam wszystko do śmietany wymieszałam i przełożyłam na biszkopt . Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.Miód wspaniale smakuję . Jest idealny do mleka i herbaty. Pasuję doskonale do ciasta. 
Przepyszny kawowiec
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch powstał puch
Przepyszny kawowiec
Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam . Wymieszałam składniki .
Przepyszny kawowiec
Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawy
Przepyszny kawowiec
Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.