Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kawowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, klasyczny torcik kawowy

Kawowiec

Składniki:

Kawowiec

 

  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyzeczki kakao
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Czekolada do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kawowiec
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Kawę i żelatyne rozpuścić razem w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietane ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i zmiksować. Wylac na biszkopt i posypac starta czekolada.