Sposób przygotowania:
Przetwory - keczup z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu i gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ocet oraz cukier, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Potem dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie całość gotować przez 20 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Garnek zestawić z ognia i wszystko zmiksować blenderem na gładka masę. następnie masę przełożyć do słoiczków i dokładnie zakęcić. Słoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego dodamy przecier pomidorowy w ten sposób uzyskamy bardziej rzadszą konsystencję która możemy wykorzystać np. jako bazę do sosu do makaronu.