Przysmak Żydów polskich

         
ocena: 3/5 głosów: 4

Żołądki oczyścić, umyć i kilka razy zalać wrzątkiem. Cebulę obrać, posiekać,

Przysmak Żydów polskich

Składniki:

Przysmak Żydów polskich

 

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1/2 kg cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przysmak Żydów polskich
Żołądki oczyścić, umyć i kilka razy zalać wrzątkiem. Cebulę obrać, posiekać, podobnie też czosnek. Oliwę rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i czosnek, dodając curry. Na patelnię włożyć żołądki i zalać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Dusić  aż żołądki będą miękkie. Podawać z ziemniakami. W czasie pieczenia żołądki można doprawić dowolnymi przyprawami, swietnie będzie pasował majeranek lub aromatyczny rozmaryn.