2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie z dressingiem to propozycja dla zdrowo odżywiających się czy lubiących lekko zjeść,danie polecam zarówno na obiad jak i kolację.

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie

Składniki:

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie

 

  • 2 wypatroszone pstrągi ze skórą
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z cytryną
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy do ryb
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • Dodatek:
  • 25 dag mieszanki sałat lodowych
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie

ETAP 1:

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie
Rybę posypujemy ziołami odstawiamy do lodówki

Pstrągi kroję na nieduże dzwonka, umieszczam w misce, oprószam mieszanką przypraw do ryb, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, doprawiam szczyptą soli i pieprzu, mieszam, wkładam na 40 minut do lodówki, aby ryba naszła smakiem przypraw.

ETAP 2:

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie
Rybę umieszczamy w koszyku parowara gotujemy

Następnie rybę umieszczam w koszyku parowara, przykrywam pokrywą i gotujemy na parze 20 minut.

ETAP 3:

Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie
sałatkę przygotowujemy wg przepisu pstrąga podajemy na sałacie

Mieszankę sałat umieszczam w salaterce, oprószam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny polewam oliwą, mieszam, rozkładamy na talerze na wierzchu kładę gotowane pstragi. Podaję.
Smacznego!