Sposób przygotowania:
Pstrąg na parze.
Ryby opłukujemy i czyścimy.Posypujemy ziołami, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie do środka wkładamy kawałki masła, natkę pietruszki i plaster kopru włoskiego.Ryby odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.Pstrągi wkładamy do wkładu do gotowania na parze. Wkład ustawiamy na garnku z wodą , przykrywamy i gotujemy rybę około 20 minut na małym ogniu. Gotową przekładamy na talerz, dodajemy natkę z pietruszki i cytrynę.




ktosinka
Babciagramolka
Może ja odpowiem za autorkę . Bo masło ( a w zasadzie tłuszcze) są nośnikami smaku. I jak w potrawie nie ma choć odrobiny tłuszczu to traci ona swoje walory smakowe i jest ,, jałowa" . Potrawy gotowane na parze muszą też być smaczne , a nie ,, wypłukane " ze wszelkich aromatów.