pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Pstrąg gotowany na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pstrąg doskonale nadaje się na gotowanie na parze

Pstrąg gotowany na parze

Składniki:

Pstrąg gotowany na parze

 

  • 4 filety z pstrąga ze skórą
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • por ( z zielonymi liśćmi )
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • grubo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg gotowany na parze
Aby zrobić pstrąga gotowanego na parze trzeba filety umyć - osuszyć , skropić połową soku z cytryny . W garnku do gotowania na parze ułożyć na sicie podzielony na liście por , na nim koper i natkę w gałązkach . Na zieleninie ułożyć rybę . Przykryć szczelnie . Dotować na parze ok. 20 minut .
Na patelni rozpuścić masło ( zależnie jak kto lubi albo tylko rozpuścić albo lekko zrumienić ).
Pstrąga podawać z gotowanymi ziemniakami polewając masłem , kropiąc sokiem z cytryny i posypując grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli .

Tagi:

pstrąg