Sposób przygotowania:
Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju, soku z cytryny, otartych skórek z cytryny i pomarańczy, soli ( 1/3 łyżeczki) i pieprzu. Zalać nią pstrąga i zostawić na 15 minut. Wyjąć rybę z marynaty i podzielić na porcje . W garnku do gotowania na parze w górnej części ułożyć liście pora , na nich rybę i lekko ją posolić . Na porcje ryby położyć pokrojone w plastry obrane mandarynki. W dolny garnek nalać wody .Dolać pozostałą marynatę. Wrzucić wyciśniętą cytrynę ( podzieloną na kilka kawałków ) , skórki z mandarynek i trawę cytrynową . Zagotować wodę w dolnym garnku. Nastawić na niego garnek z rybą i gotować na małym gazie pod przykryciem 15 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni resztę oleju .Wrzucić na gorący kilka kawałków szczypioru ( dymki) i obsmażyć- wyjąć . Wsypać ryż . Docisnąć go do dna by się dobrze obsmażył. Roztrzepać jajko. Wylać na ryż i zasmażyć mieszając. Wsypać pokrojony szczypior. Posypać szczyptą przyprawy . Wymieszać. Układać na talerzu ( w miseczce) porcje ryżu - na to porcję pstrąga, Udekorować obsmażonym szczypiorem i kawałkami ugotowanej mandarynki. * ryż wg kuchni chińskiej powinien być do tego typu potraw ugotowany wcześniej i ostudzony - najlepiej by stał w lodówce nawet 2-3 dni ( podejrzewam , że ze względu na to , ze ryż jest stałym elementem potraw chińskich stoi ugotowany w lodówkach cały czas tak jak bulion dashi w kuchni japońskiej)