Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg na parze ze smażonym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kuchnia fusion .Trochę z kuchni kantońskiej trochę rodzimych smaków .

Pstrąg na parze ze smażonym ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg na parze ze smażonym ryżem

 

  • 1 filet z pstrąga
  • sok z połowy cytryny
  • 7 łyżek oleju z pestek winogron
  • szczypta otartej skórki z cytryny
  • szczypta otartej skórki z pomarańczy
  • 2 mandarynki
  • zielone liście pora
  • sól
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków ( lub opcjonalnie jak nie mamy to curry)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
  • 1 łyżka suchej trawy cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju, soku z cytryny, otartych skórek z cytryny i pomarańczy, soli ( 1/3 łyżeczki) i pieprzu. Zalać nią pstrąga i zostawić na 15 minut. Wyjąć rybę z marynaty i podzielić na porcje . W garnku do gotowania na parze w górnej części ułożyć liście pora , na nich rybę i lekko ją posolić . Na porcje ryby położyć pokrojone w plastry obrane mandarynki. W dolny garnek nalać wody .Dolać pozostałą marynatę. Wrzucić wyciśniętą cytrynę ( podzieloną na kilka kawałków ) , skórki z mandarynek i trawę cytrynową . Zagotować wodę w dolnym garnku. Nastawić na niego garnek z rybą i gotować na małym gazie pod przykryciem 15 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni resztę oleju .Wrzucić na gorący kilka kawałków szczypioru ( dymki) i obsmażyć- wyjąć . Wsypać ryż . Docisnąć go do dna by się dobrze obsmażył. Roztrzepać jajko. Wylać na ryż i zasmażyć mieszając. Wsypać pokrojony szczypior. Posypać szczyptą przyprawy . Wymieszać. Układać na talerzu ( w miseczce) porcje ryżu - na to porcję pstrąga, Udekorować obsmażonym szczypiorem i kawałkami ugotowanej mandarynki. * ryż wg kuchni chińskiej powinien być do tego typu potraw ugotowany wcześniej i ostudzony - najlepiej by stał w lodówce nawet 2-3 dni ( podejrzewam , że ze względu na to , ze ryż jest stałym elementem potraw chińskich stoi ugotowany w lodówkach cały czas tak jak bulion dashi w kuchni japońskiej)
Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
Ryę marynować przez 15 minut w mieszance soku z cytryny i oleju z przyprawami
Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
Rybę ułożyć na warstwie liści z pora i obłożyc pokrojonymi mandarynkami ( w górnym garnku)
Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
W dolnym garnku do wody wrzucić wyciśniętą cytrynę - mandarynek i marynatę z przyprawami
Pstrąg na parze ze smażonym ryżem
Ugotowany ryż usmażyć i rozstrzepanym jajkiem i przyprawą