SUPERPRZEPIS

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi Więcej zdjęć (3)

Pyszna,delikatna rozpływająca się w ustach ryba.Polecam :)

Składniki:

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

 

  • Pstrąg łososiowy filet świeży 350g
  • sok z dwóch plastrów cytryny
  • kilkanaście wiórek schłodzonego masła
  • 3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • 2 łyżki olej
  • PONADTO:
  • 1 łyzka olej,naczynie żaroodporne/blaszka,folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi
Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy. Kiedy papryka się dusi przygotowujemy rybę. Ściągamy skórę,myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.Porcje ryby wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Na filety wyciskamy sok z cytryny,solimy,pieprzymy i rozrzucamy kawałki wiórek masła.Zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C ok. 25 min.(grzanie góra-druga półka od góry) Na talerz wykładamy porcję podduszonych warzyw na to układamy filet ryby i podajemy np. z ryżem :-)
Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi
Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.
Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi
Kiedy papryka sie dusi przygotowujemy rybę.Ściagamy skórę,myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.Porcje ryby wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Na filety wyciskamy sok z cytryny,solimy,pieprzymy i rozrzucamy kawałki wiórek masła.Zakrywamy folią aluminiowa i pieczem