Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykorzystuję swoje ulubione owoce lata do maksimum, dodając je i do deserów, i do dań wytrawnych. Tym razem czerwona porzeczka spotkała się z pstrągiem łososiowym, tworząc zniewalające połączenie smakowe.

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki

Składniki:

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki

Przygotowanie pstrąga

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki
Pstrąga przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny

Rybę filetujemy, dokładnie usuwamy ości, zdrapujemy łuski.

Pstrąga przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

Po tym czasie rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C 25-30 minut.

Przygotowanie chutney

Pstrąg łososiowy w chutney z porzeczki
Chutney z czerwonej porzeczki z cukrem i octem winnym

Porzeczki myjemy, usuwamy ogonki.

Owoce wsypujemy do garnka z grubym dnem, posypujemy cukrem, dodajemy ocet winny, podgrzewamy razem ok.20 minut, co jakiś czas mieszając.

Wykończenie dania

Rybę wykładamy na talerze, na filety wykładamy chutney. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Tagi:

ryba danie