Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wino, pomarańcza i chilli mogłoby się wydawać nieco dziwnym i niecodziennym połączeniem, ale gwarantuje, że jeśli do tego dodamy rybę i kilka przypraw będziemy mieć hit świątecznego obiadu :)

Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej

Składniki:

Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej

 

  • 1 kg filetów z pstrąga łososiowego
  • Sól, pieprz
  • Cukier brązowy około 1 łyżeczki
  • Marynata
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka z ½ pomarańczy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej
Pstrąga myjemy i osuszamy dzielimy na porcję. Każdy filet lekko solimy i pieprzymy ( tylko od strony mięsa ). W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy filety z pstrąga i marynujemy je minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pstrąga po 2-4 minuty z każdej strony ( w zależności od stopnia wysmażenia ). Rybę przekładamy na talerz i trzymamy w cieple. Na patelnie wlewamy marynatę z ryby i zagotowujemy ją. Dosypujemy cukier tak aby złagodzić kwaśność soku pomarańczowego i redukujemy sos o połowę. Pstrąga serwujemy gorącego razem z sosem winno- pomarańczowym.