Sposób przygotowania:
Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga oskrobać z łusek i wyciągnąć z niego ości. Opłukać, osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia otwierając jego wnętrze.Skropić wnętrze pstrąga sokiem z cytryny. Posypać solą ziołową i pieprzem. Włożyć pół pęczka natki pietruszki i koperku. Włożyć 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz kawałki masła. Zamkąć pstrąga. Cebulki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Dodać do naczynia z pstrągiem. Następnie dorzucić ugotowane ziemniaki. Wszystko polać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaczki opruszyć suszonym tymiankiem, a rybę z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą ziołową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez pół godziny.