MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pstrąg łososiowy pieczony w całości

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg pieczony w ziołach w całości z ziemniaczkami i cebulką.

Pstrąg łososiowy pieczony w całości Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg łososiowy pieczony w całości

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga oskrobać z łusek i wyciągnąć z niego ości. Opłukać, osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia otwierając jego wnętrze.Skropić wnętrze pstrąga sokiem z cytryny. Posypać solą ziołową i pieprzem. Włożyć pół pęczka natki pietruszki i koperku. Włożyć 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz kawałki masła. Zamkąć pstrąga. Cebulki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Dodać do naczynia z pstrągiem. Następnie dorzucić ugotowane ziemniaki. Wszystko polać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaczki opruszyć suszonym tymiankiem, a rybę z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą ziołową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez pół godziny.
Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Pstrąga oczyścić z łusek i ości i przełożyć do naczynia
Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Wypchać pstrąga połówką pęczku natki i koperku
Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Dołożyć dwa rozgniecione ząbki czosnku i masło
Pstrąg łososiowy pieczony w całości
Dodać pokrojone w ćwiartki dwie małe czerwone cebulki

Tagi:

pstrąg