Sposób przygotowania:
Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatkąETAP 1:
Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach, odlać ostudzić. Cześć pokroić w plastry o grubości 0,5 cm ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprószyć solą i pieprzem, delikatnie posmarować olejem.
ETAP 2:
Pstrąga pokroić na kawałki. Jeśli płat mieliśmy se skórą to należy ją usunąć. Ułożyć rybę na ziemniakach. W miseczce wymieszać olej z solą pieprzem. Posmarować pstrąga i skropić świeżym sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika w temp. 160 stopni i zapiekać 25 min.
ETAP 3:
Resztę ziemniaków obrać pokroić w grubą kostkę, ogórka na cztery i w plastry, rzodkiewkę w pół plastry.
ETAP 4:
Składniki na sos mieszamy odstawiamy na chwile by smaki się przegryzły, a sól rozpuściła. Po czym polewamy sałatkę,delikatnie mieszamy.
ETAP 5:
Upieczoną rybę z ziemniakami wykładamy na talerz. Z jednej strony kładziemy pieczone ziemniaki z drugiej sałatkę. Możemy posypać koperkiem.