kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg to ryba drapieżna o niesamowitych walorach zdrowotnych i smakowych. W 100 g tej ryby jest zaledwie 107 kcal z czego 20 g to białko, 79 g witamina D, 10 g to selen oraz kwasy omega tak ważne w zdrowej diecie.

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką

Składniki:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką

 

  • 500 g fileta pstrąga łososiowego świeżego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 500 g ziemniaków
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek zielony

 

  • Na sos:
  • 5 łyżek musztardy dijone
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką

ETAP 1:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką
Ugotowane w mundurkach ziemniaki przygotowane do zapiekania

Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach, odlać ostudzić. Cześć pokroić w plastry o grubości 0,5 cm ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprószyć solą i pieprzem, delikatnie posmarować olejem.

ETAP 2:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką
Płaty pstrąga skropić cytryną i posmarować olejem z przyprawami

Pstrąga pokroić na kawałki. Jeśli płat mieliśmy se skórą to należy ją usunąć. Ułożyć rybę na ziemniakach. W miseczce wymieszać olej z solą pieprzem. Posmarować pstrąga i skropić świeżym sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika w temp. 160 stopni i zapiekać 25 min.

ETAP 3:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką
Składniki na sałatke kroimy dość grubo by lepiej smakowały

Resztę ziemniaków obrać pokroić w grubą kostkę, ogórka na cztery i w plastry, rzodkiewkę w pół plastry.

ETAP 4:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką
Sałatke polewamy sosem musztardowym doprawiamy do smaku

Składniki na sos mieszamy odstawiamy na chwile by smaki się przegryzły, a sól rozpuściła. Po czym polewamy sałatkę,delikatnie mieszamy.

ETAP 5:

Pstrąg łososiowy z ziemniaczaną sałatką
Upieczona rybka z ziemniakami ma ładny rumiany kolor a ziemniaki są mieciutkie.

Upieczoną rybę z ziemniakami wykładamy na talerz. Z jednej strony kładziemy pieczone ziemniaki z drugiej sałatkę. Możemy posypać koperkiem.