ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeży pstrąg jest bardzo smaczny, delikatny, soczysty. Marynata ziołowa nadaje rybie ciekawego smaku.

Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej

 

  • pstrąg świeży 2 sztuki większe,
  • cytryna 1 sztuka,
  • papryka ostra 2 łyżeczki

 

  • masło klarowane 4 łyżki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • koperek suszony 2 łyżeczki,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • papryka słodka 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić.

Pstrągi świeże już wypatroszone i bez łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny. Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową.

Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi.
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Jeśli njest już wypatroszony to tylko opłukać i osuszyć.
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Podsmażona marynata jest bardziej wyrazista w smaku.
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Cytryna przekrojona na pół i wyciskać sok na rybę i natrzeć.
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Pstrąg rozłożyć, dać marynatę i złożyć razem.
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej

Tagi:

pstrąg dania