Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczony w marynacie ziołowej
Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić.
Pstrągi świeże już wypatroszone i bez łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny. Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową.
Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi.
Pstrągi świeże już wypatroszone i bez łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny. Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową.
Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi.