kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pstrąga. Upieczony z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorków smakuje pysznie. Polecam na bezmięsny obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na ciepłą kolację.

Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi

 

  • 1 tuszka pstrąga
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 półplastry cebuli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sok z cytryny
  • 2 małe gałązki pietruszki
  • kawałek folii aluminiowej

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Pstrąga myjemy i odsączamy z wody na cedzaku. W międzyczasie myjemy pomidorki i osuszamy papierowym papierowym. Obraną cebulę kroimy w pół plastry, a pomidorki na połówki.

Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na folię aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, obficie posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron.

Do środka ryby wkładamy pokrojony czosnek i cebulę, gałązki pietruszki.

Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i zawijamy w folię. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Rybę wyciągamy i zlewamy wytworzony płyn i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Obrany czosnek i cebulę kroimy na mniejsze części, pomidorki na połówki.
Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Do posypanej solą i pieprzem ryby wkładamy czosnek i cebulę.
Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Następnie dodajemy umyte gałązki pietruszki.
Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Dokładamy pomidorki koktajlowe i zawijamy rybę w folię.

Tagi:

danie ryba