Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczony z czosnkiem i ziołami
1. Sól wymieszać z pieprzem ziołowym. W osobnej misce wymieszać czosnek mielony, kurkumę i zioła prowansalskie. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowy.
2. Od umytych i osuszonych ryb odciąć głowy. Z każdej strony (po wierzchu) natrzeć ryby dokładnie jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. Od środka natrzeć mieszanką z mielonego czosnku, ziół i kurkumy. Włożyć do środka 4 kawałki czosnku. Talerz na którym leżą ryby zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
3. Pstrągi piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
2. Od umytych i osuszonych ryb odciąć głowy. Z każdej strony (po wierzchu) natrzeć ryby dokładnie jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. Od środka natrzeć mieszanką z mielonego czosnku, ziół i kurkumy. Włożyć do środka 4 kawałki czosnku. Talerz na którym leżą ryby zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
3. Pstrągi piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!