Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pstrąg pieczony z czosnkiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczna i smaczna rybka, nie tylko na piątkowy obiad. Pstrąg jest moją ulubioną rybą, dlatego często go przygotowuję.

Pstrąg pieczony z czosnkiem i ziołami

Składniki:

Pstrąg pieczony z czosnkiem i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z czosnkiem i ziołami
1. Sól wymieszać z pieprzem ziołowym. W osobnej misce wymieszać czosnek mielony, kurkumę i zioła prowansalskie. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowy.

2. Od umytych i osuszonych ryb odciąć głowy. Z każdej strony (po wierzchu) natrzeć ryby dokładnie jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. Od środka natrzeć mieszanką z mielonego czosnku, ziół i kurkumy. Włożyć do środka 4 kawałki czosnku. Talerz na którym leżą ryby zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

3. Pstrągi piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!

Tagi:

zioła pstrąg