Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonymETAP 1
Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy
ETAP 2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.
Całość przysmażamy doprawiając solą oraz pieprzem.
Gotowe mięso podlewamy przecierem pomidorowym.
ETAP 3
Pod koniec odparowywania przecieru do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.
Całość smażymy do momentu jak dynia pędzie półmiękka, a przecier odparuje.
ETAP 4
Tak przygotowane mięso łączymy z ryżem, posiekaną natką pietruszki oraz startym na tarce o grubych oczkach serem (część sera pozostawiamy do wykończenia). Składniki farszu mieszamy doprawiając do smaku.
Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę , a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne.
ETAP 5
Przygotowane połówki papryk obficie wypełniamy farszem.
Papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy je delikatnie bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy je pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści papryki wyjmujemy i podajemy.
SylaUla
biedroneczki
skuter5
Czekoladka 2