2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna ryba jaką jest pstrąg tęczowy nie wymaga ostrych dodatków, aby nie popsuć jej smaku użyłam śmietany i koperku,podałam z ziemniakami z piekarnika.

Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie

 

  • 35 dag pstrąga tęczowego świeżego ze skórą
  • 1/2 cytryny
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 dag śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek koperku
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie
Filet z pstrąga opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki skropić dobrze sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem cytrynowym zostawić w lodówce na 30 minut. Marchewkę obraną i umytą pokroić na cienkie słupki a por w krążki.W rondlu rozgrzać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i por poddusić 5 minut lekko dosolić do smaku. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko ułożyć warzywa, oraz rybkę,ze śmietany soli cukru i pierzu oraz świeżego posiekanego koperku przyrządzić sos zalać rybę piec 25 minut w temp 180*c. Podawać dowolnie.
Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie
pstrąga myjemy osuszamy kroimy na mniejsze kawałki
Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie
marchewkę czosnek i por podduszamy na oleju
Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie
układamy w naczyniu rybę zalewamy sosem śmietanowo-koperkowym pieczemy

Tagi:

pstrąg