SUPERPRZEPIS

Wędzone pstrągi

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wędzone pstrągi Więcej zdjęć (7)

Dzisiaj polecam mój przepis na wędzone pstrągi, które złowili mój mąż z moimi wnuczętami. Ja myślę że najsmaczniejsza jest ryba wędzona w całości, można również w dzwonkach.
Tak uwędzona rybka jest bardzo smaczna a mięsko odchodzi od skóry.

Składniki:

Wędzone pstrągi

 

  • pstrągi 2 szt.(razem 2,70 kg,)

 

Sposób przygotowania:

Wędzone pstrągi
Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem. 

Myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.

Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.

Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.

Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.

Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą ,osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy ,wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.

W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.

Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Podajemy z plasterkami cytryny.



Rada;

Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub powieszać na sznurkach.

Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni.

Jak pstrągi są średnie nie za duże to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni.

Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor.

Dym musi być bardzo ciepły i gęsty przy sprawdzaniu.
Wędzone pstrągi
Pyszne wędzone pstrągi gotowe do podania domownikom
Wędzone pstrągi
Pstrągi oczyszczamy patroszymy usuwając wnętrzności i łuski
Wędzone pstrągi
Oczyszczone pstrągi wkładamy do przygotowanej solanki na całą noc
Wędzone pstrągi
Po wyjęciu przepłukujemy wodą ,osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie wieszamy na powietrzu
Wędzone pstrągi
Ryby wędzimy w temperaturze 50 - 60 stopni około 3 godzin
Wędzone pstrągi
Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia ,podajemy z plasterkami cytryny

Tagi:

ryba pstrąg