Sposób przygotowania:
Wędzone pstrągi
Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem.
Myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.
Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.
Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą ,osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy ,wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.
W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.
Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Podajemy z plasterkami cytryny.
Rada;
Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub powieszać na sznurkach.
Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni.
Jak pstrągi są średnie nie za duże to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni.
Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor.
Dym musi być bardzo ciepły i gęsty przy sprawdzaniu.
Myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.
Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.
Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą ,osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy ,wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.
W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.
Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Podajemy z plasterkami cytryny.
Rada;
Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub powieszać na sznurkach.
Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni.
Jak pstrągi są średnie nie za duże to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni.
Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor.
Dym musi być bardzo ciepły i gęsty przy sprawdzaniu.
zbysiowa
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Powiem Ci że pierwszy raz mąż złowił takie duże 4 szt ważyły prawie 6 kg, mieliśmy wnuczęta u siebie i poszliśmy z nimi na stawy hodowlane.
Radości co niemiara;)
BozenaMatuszczyk
Dziękuję był przepyszny.;)
zbysiowa
Zazdraszczam Bożenko :)
BozenaMatuszczyk
Spoko;)
misia5
BozenaMatuszczyk
Proszę i zapraszam , a za razem dziękuję.;)
danielek
BozenaMatuszczyk
Cieszę się że przepis się spodobał.;)Dziękuję
gusia1000