Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg teriyaki z sałatką z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pstrąg w marynacie teriyaki podany z sałatką mango cieszy nie tylko ozy ale także nasze podniebienie. Prosta, smaczna i oryginalna kompozycja zaskoczy nie jednego smakosza ryb :)

Pstrąg teriyaki z sałatką z mango

Składniki:

Pstrąg teriyaki z sałatką z mango

 

  • Filet z pstrąga łososiowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • Sałatka mango:
  • 1 mango
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka octu
  • Sok z ½ limonki
  • ½ papryczki chilli posiekanej
  • 6 listków mięty posiekanych

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg teriyaki z sałatką z mango
Umyty i osuszony filet z pstrąga smarujemy sosem teriyaki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Mango kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i listki mięty. Z brązowego cukru, sosu rybnego, octu i soku z limonki przygotowujemy sos którym zalewamy mango. Mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Patelnie nagrzewamy i na odrobinie oliwy smażymy pstrąga z dwóch stron (2-3 minuty z każdej strony ). Usmażonego pstrąga serwujemy razem z sałatką mango i cząstkami limonki.