Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na Podbeskidziu pstrąg to bardzo popularna ryba. Jemy ją często, w różnych postaciach. Oto moja wersja pstrąga z grilla.

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym

Składniki:

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym

 

  • 2 sprawione pstrągi
  • ok. 100 g masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka listków kolendry (niekoniecznie)
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa do smarowania
  • cytryna do podania

Sposób przygotowania:

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym
Przygotuj masło czosnkowo - pietruszkowe: Posiekaj grubo pietruszkę, kolendrę i czosnek. Przełóż do miski, dodaj schłodzone masło i utrzyj blenderem lub tłuczkiem moździerza na gładką masę. Przełóż masę na folię aluminiową, zwiń w rulon i odstaw do lodówki, aby stężało. Sprawione pstrągi umyj dokładnie, osusz i natrzyj z każdej strony solą i pieprzem. Do wnętrz ryb włóż po gałązce natki i łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego. Posmaruj folię aluminiową oliwą, dobrze posmaruj ryby oliwą; zawiń pstrągi w folię i odłóż do lodówki na 1 - 2 godziny. Podpiecz na grillu najpierw pakieciki w folii - po ok. 3 minuty z każdej strony, następnie wyjmij ryby z folii - ostrożnie, gorące! Posmaruj jeszcze raz oliwą i dopiecz na grillu po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Podawaj np. z ziemniakami z wody i smażonym szpinakiem lub z grillowanymi warzywami z sosem tzatziki. Udekoruj ćwiartką cytryny.

Tagi:

pstrąg