Sposób przygotowania:
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym
Przygotuj masło czosnkowo - pietruszkowe: Posiekaj grubo pietruszkę, kolendrę i czosnek. Przełóż do miski, dodaj schłodzone masło i utrzyj blenderem lub tłuczkiem moździerza na gładką masę. Przełóż masę na folię aluminiową, zwiń w rulon i odstaw do lodówki, aby stężało. Sprawione pstrągi umyj dokładnie, osusz i natrzyj z każdej strony solą i pieprzem. Do wnętrz ryb włóż po gałązce natki i łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego. Posmaruj folię aluminiową oliwą, dobrze posmaruj ryby oliwą; zawiń pstrągi w folię i odłóż do lodówki na 1 - 2 godziny. Podpiecz na grillu najpierw pakieciki w folii - po ok. 3 minuty z każdej strony, następnie wyjmij ryby z folii - ostrożnie, gorące! Posmaruj jeszcze raz oliwą i dopiecz na grillu po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Podawaj np. z ziemniakami z wody i smażonym szpinakiem lub z grillowanymi warzywami z sosem tzatziki. Udekoruj ćwiartką cytryny.