SUPERPRZEPIS

Pstrąg z jarmużem

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pstrąg  z jarmużem Więcej zdjęć (5)

To przepis na prosty i szybki obiadek. Do tego polecam ziemniaki lub ulubioną kaszę i mamy pyszny posiłek.

Składniki:

Pstrąg z jarmużem

SKŁADNIKI

  • 2 duże pstrągi,
  • 6 gałązek jarmużu,
  • 5 gram żółtego sera,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej,
  • Natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Pstrąg z jarmużem

ETAP 1

Pstrąg  z jarmużem
przygotowujemy ryby

Ryby myjemy i osuszamy. Tak przygotowanym odcinamy głowy. W dalszej kolejności nacieramy je olejem i oprószamy przyprawami do smaku

ETAP 2

Pstrąg  z jarmużem
z jarmużu usuwamy grube łodygi

Jarmuż myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy grube łodygi.

ETAP 3

Pstrąg  z jarmużem
obgotowujemy liście jarmużu

Miękkie liście gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą. Gotowe odciskamy z wody.

ETAP 4

Pstrąg  z jarmużem
składniki nadzienia łączymy ze sobą

Odciśnięte liście kroimy nożem na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę i łączymy z liśćmi. Farsz ewentualnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym napełniamy środki ryb.

ETAP 5

Pstrąg  z jarmużem
nadziewamy przygotowane ryby

Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.