SUPERPRZEPIS

Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem Więcej zdjęć (5)

Zdrowy i pyszny pstrąg w glazurze miodowo- czosnkowej z makaronem warzywnym to świetna propozycja na obiad nie tylko dla dbających o formę :D

Składniki:

Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem

 

  • 4 filety z pstrąga łosiowego po 200 gram każdy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 kieliszek wody
  • Sól, pieprz
  • Makaron warzywny:
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem
Pstrąga myjemy i dokładnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i za pomocą temperówki do warzyw tworzymy z niej makaron a`la spaghetti. (jeśli nie mamy takiego urządzenia marchewkę tniemy wzdłuż w plasterki a następnie w paseczki.

To samo robimy z umytej cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy (skóra do dołu ) pstrąga przez 3-4 minuty. Następnie pstrąga przekręcamy a na patelnie wlewamy miód, wodę, sok z limonki i dodajemy posiekany czosnek i chilli, wszystko smażymy kolejne 4 minuty.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez 1 minutę posiekany czosnek.

Dodajemy pokrojone warzywa, oprószamy je lekko solą i pieprzem i smażymy 2 minuty.

Na talerz nakładamy porcję makaronu, a na nim usmażonego pstrąga, serwujemy gorące, smacznego :D 
Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem
Pstrąga myjemy i dokładnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem
Marchewkę obieramy i za pomocą temperówki do warzyw tworzymy z niej makaron a`la spaghetti. (jeśli nie mamy takiego urządzenia marchewkę tniemy wzdłuż w plasterki a następnie w paseczki. To samo robimy z umytej cukinii.
Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy (skóra do dołu ) pstrąga przez 3-4 minuty. Następnie pstrąga przekręcamy a na patelnie wlewamy miód, wodę, sok z limonki i dodajemy posiekany czosnek i chilli, wszystko smażymy kolejne 4 minuty.
Pstrąg łososiowy z miodzie i czosnku z makaronem
na drugiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez 1 minutę posiekany czosnek .Dodajemy pokrojone warzywa, oprószamy je lekko solą i pieprzem i smażymy 2 minuty.

Tagi:

danie ryba