iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pieczony pstrąg z nutką czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pstrąg to moja ulubiona ryba, najlepsza z Bieszczadzkich rzek. Jego mięso ma całkiem inny kolor niż te z marketów. Do tego lekki powiew czosnku wydobytego z pesto z czosnku niedźwiedziego - pyszne zdrowe danie .

Pieczony pstrąg z nutką czosnku

Składniki:

Pieczony pstrąg z nutką czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg z nutką czosnku
Zaczynamy od zrobienia pasto z czosnku niedźwiedziego.

W malakserze miksujemy czosnek niedźwiedzi z orzechami i olejem. Doprawiamy solą do smaku. Jeszcze raz miksujemy i odstawiamy do lodówki.

Pstrągi patroszymy myjemy solimy. Do brzuszka wkładamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min.

Ziemniaki myjemy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na pół posypujemy przyprawą do ziemniaków, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.

Pstrągi smarujemy pesto z czosnku i wstawiamy jeszcze do piekarnika.

Pieczemy w ok 170 stopniach, aż pstrągi będą gotowe. Opiekane ziemniaki serwujemy z pstrągiem.